Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Jyväskylä international airshow 2001


Suomen päälentonäytös järjestettiin tänä vuonna 9.-10. kesäkuuta Tikkakoskella, Jyväskylän lentoasemalla. Sateisessa säässä järjestetty näytös osoittautui onnistuneeksi ja näytöksen vetonaulat, Super Hornet, Patrulla Aguila sekä Apache-helikopterit saivat osakseen suurta kiinnostusta. Näytöksen teemana oli osaltaan myös harrasteilmailu sekä ilmailun eri muodot ja niinpä Flight Simulator Nordic ja Virtual Finnair olivat myös paikan päällä edustettuna yhden telttaesittelypaikan ja suurimmillaan jopa seitsemän esittelijän voimin. Jos itse näytös oli huonosta säästä huolimatta onnistunut, niin oli myöskin Flight Simulator -osasto - kiitos osaston järjestäjien Sami Puron ja Olli Jaarisen.Martti Rautanen tähyää esittelyteltan edustalla tihkusateen täyttämää taivasta. (klikkaa suureksi)
sataako vielä?
Samin ja Ollin isännöimällä Microsoftin Flight Simulatorin ympärille suuntautuvalla osastolla oli teemana simulaattorilentämisen mahdollisuudet ja ulottuvuudet. Osaston tavoite oli esitellä Flight Simulator -lentämistä lentonäytöskansalle mahdollisimman kattavasti lähes aidoimmassa mahdollisessa ympäristössä sekä tarjota halukkaille mahdollisuus lentää Flight Simulatorin uusimmalla 2000 Pro -versiolla. Kiinnostuneilla oli myös mahdollisuus hankkia osastolta kyseinen ohjelma. Vaikka tietokoneet osoittivatkin aika ajoin epäluotettavuutensa kaatuilemalla mystisesti, onnistui osasto houkuttelemaan ihmisiä puoleensa joskus jopa liiankin kanssa. Kaksi yleisön käyttöön tarkoitettua lentopositiota olivatkin jatkuvasti varattuja. Sami Puron lisäksi esittelijöinä toimi FS Nordicin Olli Jaarinen, Virtual Finnairin lentäjä Toni Matkaselkä sekä simulaattoriharrastajat Martti Rautanen, Jorgos Tsambikakis ja Marko Laine. Lisäksi pelkästään lauantaina esittelemässä oli myös Virtual Finnairin Pekka Lehtinen.

Petteri Tarma testaamassa Mikko Maliniemen (vas.) SU-26-konetta. (klikkaa suureksi)
Mikko Maliniemi ja itse Petteri Tarma
Ensimmäisena näytöspäivänä, lauantaina, sää ei suosinut järjestäjiä vaan lähes koko päivän satoi hentoa tihkusadetta. Flight Simulator -osaston toimintaa huono sää ei juurikaan haitannut sillä telttakatos piti kuin pitikin vettä eikä osasto ollut märkä muuta kuin teltan läpi virtaavan puron kohdalta... Tietokoneet saatiin ongelmien jälkeen käyttökuntoon yhdentoista maissa mutta verkko-ongelmien vuoksi koko päivänä ei päästy lentämään ennalta suunniteltuja realistisia lennonjohdon alaisuudessa lennettäviä esittelylentoja. Esittelylentojen sijaan koneille käynnistettiin FS2000, ladattiin Ville Tuomen upea, varta vasten lentonäytöstä varten rakentama Jyväskylän  
Aika ajoin teltta oli todella täynnä. Kuvassa lukuisia tuttuja nimiä: Vasemmalta Marko Laine, Jorgos Tsambikakis, Miikka Hult, Pekka Lehtinen, Lasse Hero, Tero Paassola, tuntematon ja Olli Jaarinen). (klikkaa suureksi)
täysi teltta   
kentän maasto ja upeimmat FS koneet ja annettiin kansan ihastella. Kokonaisuuden kruunasi kaksi hyvin erityyppistä ohjainkokonaisuutta - Saitekin X36 USB-joystick ja kaasukahva, joka tarjosi perinteisemmän ohjainpaketin ja CH Virtual Pilot Pro-ohjain CH Pro Pedalien kanssa varustettuna, joka muistutti enemmän rauhallisten siviililentokoneiden ohjaimia. Mielipiteet ohjaimista olivat vaihtelevia toisten pitäessä enemmän perinteisestä ohjaintikusta toisten taas ihastuessa Virtual Pilot Pro:n aitouteen. Toisella esittelykoneella oli kovassa käytössä mm. Mikko Maliniemen rakentama tarkka kopio Petteri Tarman Sukhoi SU-26 -koneesta, joka oli hämmästyttävän lähellä aitoa konetta. Vaikka koneen rakentaja esittelikin uskomattoman hienoa lentämistä mallintamallaan simulaattorikoneella, eivät itse Petteri Tarman lentosuorituksetkaan simulaattorilla olleet huonoja miehen vieraillessa Flight Simulator -osastolla esityksensä jälkeen. Finnairin ATR 72 ja FS:n peruskone Cessna 182S olivat myös suosittuja lentolaitteita testaajien keskuudessa - kenties juuri niiden rauhallisuuden vuoksi.

Ilmailuvalokuvaaja Lassi Tolvanenkin innostui testaamaan simulaattoreita. Kuvassa mestari lentää Air Botnian RJ-85-konetta. (klikkaa suureksi)
Lassi Tolvanen
Valtaosa osaston vierailijoista tunsi Flight Simulatorin ennaltaan ja useat olivatkin jo vanhoja tekijöitä simulaattorilentämisen saralla. Osastolla saattoikin tavata valtaosan Flight Simulator harrastuksesta tutuiksi tulleista sekä Flight Simulator Nordicin keskusteluihin osallistuvista nimistä. Vaikka asiantunteva simulaattorilentäjäjoukko olikin vahvasti edustettuna, vieraili osastolla luonnollisesti myös paljon tavallista simulaattorilentämisestä kiinnostunutta lentonäytöskansaa. Tyypilliset testaajat olivat ilmailusta kiinnostuneita henkilöitä, jotka halusivat kokeilla simulaattorilentämistä nyt kun mahdollisuus ilmeni. Osalla lentelijöitä oli myös jo entuudestaan taskussaan oikea lentolupakirja ja kävipä ilmailuvalokuvaaja Lassi Tolvanenkin testaamassa Flight Simulatoria täysin mestarin ottein. Vaikka täysikasvuiset miehet tuntuivat useimmiten muuttuvat simulaattorin ääressä innostuksensa puolesta jälleen lapsiksi, olivat alle kymmenvuotiaat todennäköisesti kaikkein ihastuneimpia simulaattorilentämiseen. Lupaavia Virtual Finnairin tulevia lentäjiä oli jo havaittavissa ja mitä ilmeisemmin Flight Simulatorin hankinta oli edessä useassa taloudessa.

Sunnuntaina esittely jatkui sateisessa säässä ja pilvet olivat jo huomattavasti lauantaita matalammalla. Tämän vuoksi joitakin lentonäytösohjelmia jäi näkemättä ja jotkut esiintyjät joutuivat turvautumaan matalan sään ohjelmaan. Huonosta säästä huolimatta
Lauantai-iltana koneet vietiin majoitukseen ja ne koottiin ja testattiin sunnuntain varalle. Kuvassa Marko Laine (vas.) ja Jorgos Tsambikakis. (klikkaa suureksi)
lauantai-ilta
FS-teltta toimi täysillä. Lauantain tietokoneongelmista oli selvitty ja koneet toimivat huomattavasti edellispäivää paremmin. Vieraita teltalla riitti edellispäivän malliin vaikkakin lentonäytösyleisöä oli paikalla lauantaita vähemmän. Erikoisvieraita ei sunnuntaina näkynyt lauantain malliin, mutta simulaattoreista innostuneita ihmisiä tuntui riittävän ja simulaattoriharrastuksen sanaa jaetiin aamusta iltaan saakka.

Jyväskylän lentonäytöksessä mukana ollut Flight Simulator -osasto oli kaikenkaikkiaan menestys. Viikonlopun aikana saatiin Flight Simulatoria ja etenkin simulaattoriharrastusta tehtyä tutuksi suurissa määrin ja kiinnostuneita ihmisiä riitti. Myynnissä olleista kymmenestä Flight Simulator 2000 Pro -ohjelmasta kaikki myytiin ja telttapaikan kulut siis katettiin. Jyväskylän lentonäytös onnistui vetämään ihmisiä puoleensa monipuolisella ohjelmalla ja kattavalla maanäyttelyllä. Simulaattoriharrastusta FS Nordicin ja Virtual Finnairin toimesta tullaan varmasti esittelemään tulevaisuuden lentonäytöksissäkin.

PL - 2001


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5