Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Timo Pöntinen - tuorein henkilökunnassa

Timo Pöntinen (klikkaa suureksi)


Virtual Finnairin henkilökunnan uusin tulokas Helsinkiläinen Timo Pöntinen, 15, on juuri astumassa Virtual Finnairin palvelukseen helmikuun alkupuolella. Timo ryhtyy hoitamaan koulutusosastolla CPL-koulutusta Sami Puron keskittyessä pelkästään PPL-koulutukseen muiden töiden ohessa. Tuttuun tapaan seuraavassa otamme selvää millä mielellä Timo työt aloittaa, kuka Timo Pöntinen todellisuudessa on ja mitä kuuluu nuoren miehen oikeaan elämään.

1. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista kiinnostus oli alkuaikoina?

Timo Pöntinen - ilmailumiehiä jo pienestä saakka. (klikkaa suureksi)
Timo Pöntinen
Ensimmäisen kipinän sain, kun olimme menossa perheen kanssa Santorinin saarelle, Kreikkaan. Ohjaamovierailu oli niin jännittävä ja mieleenpainuva kokemus, että siitä voi laskea "ilmailuharrastuksen" alkaneen. Vuosi oli 96, joten olin illoin yhdeksän vuoden ikäinen. Alussa lentelin vain simuilla, mutta myöhemmin on tullut mukaan kaikkea muutakin ilmailuun liittyvää. Mutta edelleen harrastus perustuu enimmäkseen simulaattoreilla lentämiseen.


2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi?

Ensimmäisen "kunnon" simulaattorin sain täyttäessäni kymmenen vuotta. Se oli FS for Windows 95, tai joku semmoinen. Aluksi lensin Meigsin kentältä O'Haren kentälle kuun avulla. Se oli hyvä tapa navigoida. Kunhan vain nousi Meigsin kentältä ja kääntyi kohti kuuta, niin hetken kuluttua näkyivät O'Haren valot. Seuraava simu oli sitten FS98 ja siitä eteenpäin aina FS2K2:oseen saakka.


3. Kuinka löysit Microsoftin Flight Simulatorin ja miten kehityit simulaattorilentämisessä nykypäivän tasolle?

Flight Simulator on ollut tuttu jo ennen varsinaisen harrastuksen alkua. Lisäosia minulle mainosti eräs ystävä, joka on myös kiinnostunut simulaattoreista ja ilmailusta ylipäänsä. No eikun nettin ja sieltä löytyi FS Finland- sivusto. Tätä kautta opin lisää ilmailusta, vaikkakin suuren osan asioista olen oppinut ilman kenenkään avustusta, ilman ohjeita, pelkästään kokeilemalla.


4. Kuinka tutustuit Virtual Finnairiin ja miten päädyit henkilökuntaan?

Virtual Finnairin löysin FSnordic- sivujen kautta. Henkilökuntaan pääsin lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Sami Purolle, kuten sivuilla neuvotaan.


5. Minkälaista työ Virtual Finnairissa on ollut?

Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, sillä kokemusta ei ole vielä paljon. Mutta uskoisin että hommasta tulee mielenkiintoinen ja samalla opettava omalla tavallaan. Uskoisin, että CPL- asiat tulee kerrattua moneen otteeseen... :)


6. Kuinka tärkeä osa elämääsi Flight Simulator -harrastus ja siihen liittyvä toiminta on?

Mitä pidemmälle tässä on päässyt, sitä tärkeämmäksi ilmailu tulee. Nykyään lasken ilmailun jo ns. viralliseksi harrastukseksi, joten sille on saatava aikaa aina jostain välistä.


Timo muissa harrastuksissa. (klikkaa suureksi)
Timo Pöntinen
7. Kuinka usein käyt FS Nordicin keskustelufoorumissa?

Yleensä käyn kerran päivässä, mutta toisinaan saattaa tulla pidempiäkin taukoja. Esimerkiksi Joulun jälkeen on taas vaikea päästä "juttuun" mukaan, kun pitäisi lukea kaikki lukemattomat viestit.


8. Häiritsevätkö Flight Simulator- ja Virtual Finnair -puuhastelut muuta elämääsi?

Vielä ainakaan ei ole suuremmin häirinnyt muuta elämää. Vaikka pikku iltalento onkin mukavampi kuin läksyjenluku, olen aina saanut itseni pois koneen luota. Eli vielä ainakaan ilmailu ei näy todistuksessa eikä muussa elämässä, ainakaan negatiivisesti!


9. Jääkö ilmailuharrastuksesi tietokonelentelyn tasolle vai harrastatko ilmailua tosielämässäkin?

Tälllä hetkellä olen nuoren ikäni vuoksi joutunut tyytymään pelkkään simulaattorilla lentemiseen, muutamaa oikeaa lentoa lukuunottamatta. Jossain vaiheessa olisi kuitenkin tarkoitus siirtyä oikean ilmailun puolelle, simuilua unohtamatta.


10. Mikä on mieleenpainuvin tosi-ilmailukokemuksesi?

Heti tulee mieleen kaksi kokemusta. Molemmat tapahtuivat viime kesänä. Alkukesästä kävimme perheen kanssa Madeiralla ja paluulennolla kippari päästi ihailemaan laskua Helsinkiin ohjaamon puolelta. Toinen kokemus on lento pikku Cessnalla Helsingin yllä. Lennonopettaja antoi ohjaimet minulle mieltein heti nousun jälkeen ja näin minulla on lentotunteja plakkarissa runsaat puolituntia!


11. Käytkö koskaan esim. Helsinki-Vantaalla koneita ihailemassa?

Välillä istuskelen kaverin kanssa Fly-in ravintolassa ihailemassa koneita. Itse en kuvaa koneita, mutta lentokentän vilskettä on välillä mentävä kattelemaan.


12. Minkälainen on oma lentokalustosi?

Tällä hetkellä välineet ovat aika alkeelliset: 400Mhz kone jossa muistia 125. Super hyvä näytönohjain, Atin 8mg 3D-kortti, piirtää vielä jonkinlaista kuvaa näytölle. Ja tuossa pöydällä on Saitekin X36 -tikku ja siihen kuuluva kaasu. Wow! Toivottavasti jotain parannusta tulisi jossain vaiheessa...Mutta tämähän ei ole mitään välineurheilua!


13. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi niin Flight Simulatorin kuin elämäsi osalta?

Simuilusta koko harrastus on lähtenyt, joten sitä on nyt syytä pitää yllä. Tarkoitus olisi oppia vielä vähän lisää. Tosielämässä käyn nyt koulut ensiksi kunnolla loppuun ja sen jälkeen joku ilmailuaiheinen ammatti on kiikarissa, mikäli vielä kiinnostusta ja kykyjä riittää.


PL - 01/2002


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5