Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

3.     Joulunaikaa Ivalossa


Ivalon lentoasema
Joulukuu on pohjoisen Suomen matkailulentoasemille kiireisintä aikaa vuodessa. Kymmenet tilaus-, tai kuten suomalaisten käyttämä englantilainen termi kuuluu, charter-lennot saapuvat kentille ja täyttävät pienehköt matkustajatilat äärimmilleen. Tunnelma on niin kansainvälinen kuin olla vain voi ja suomalaisilla riittää ihmettelemistä ulkomaalaisissa lähes yhtä paljon kuin ulkomaalaisilla lumessa. Itse vietin lähes koko joulukuun Ivalon seudulla ja seurasin lentoaseman toimintaa hyvin läheltä ihmetellen ulkomaalaisia koneita ja ihmisiä. Seuraavassa joulunaikaa Ivalosta.Kuukauden mittainen joululomani alkoi joulukuun alussa ja suunnitelmien mukaan olin lähdössä Saariselälle sekä joulua että uuttavuotta viettämään. Niinpä suuntasin auton kohti pohjoista 7.12.2001 ja saavuin perille iltasella vietettyäni useita tunteja Kuusamon lentoasemalla matkan varrella. Kuukauden aikana olin suunnitellut seuraavani Ivalon joululiikennettä lähietäisyydeltä.

Kiitokset Ivalolaiselle Ilkka Portille, jonka toimesta olin saanut ennakkolistan Ivaloon joulukuussa odotettavista lennoista. Harmillista kyllä, tänä vuonna tilauslentojen määrä oli huomattavasti edellisvuotta pienempi ilmeisesti epäonnistuneen markkinoinnin vuoksi mutta mielenkiintoisia vieraita oli silti odotettavissa. Nyt jälkikäteen on helppo katsoa Ilmailulaitoksen tilastoa joulukuulta, jonka mukaan Ivalon liikenne väheni 50 % edellisvuoden joulukuuhun verrattuna. Kenties tämän vuoden lopulla on parempi tilanne. Joka tapauksessa ennakkolistan mukaan saapuvia lentoyhtiöitä olivat Monarch Airways, Excel Airways, Airtours International ja JMC Englannista sekä jokunen epämääräinen venäläinen yhtiö joulun jälkeen. Lisäksi listan mukaan Finnairin oli määrä lentää lomalentoja Lontoosta Airbus-kalustolla. Vuodenvaihteen jälkeen venäläisiä saapui runsaasti mutta nyt keskitymme ainoastaan joulukuun liikenteeseen. Listan mukaan konetyyppeinä olivat Boeing 757, Boeing 737, Airbus A320, Boeing 767 ja DC-10 sekä venäläisten Tupolev 154 ja 134. Muutoksia oli kuitenkin luvassa.

OH-LPA
Finnairin joulukuun Ivalon reittilennot
 
lento kone kulussa saapuu
AY463 M80 joka päivä 13.00
AY465 D9S la 19.20
AY467 M80 joka päivä 21.25
 
 
 
 
 
Ensimmäisen kerran kävin kentällä 11. päivä. Tarkoitus oli vain vilkaista hieman ympärilleni ja varmistaa, että lentoasema oli saman näköinen kuin mitä se oli ollut reilut puoli vuotta aiemminkin. Ensimmäisen charterin, Monarchin oli määrä saapua vasta 14. päivä, joten luppoaikaa ennen sitä oli reilusti. Finnairin aikataulut pitivät paikkansa ja joka päivä lennettävä vakiovuoro Helsingistä saapui kello 13.00. Koneena oli OH-LMR ja tapansa mukaan kone teki puolen tunnin kääntymisen ennen matkaa takaisin Helsinkiin. Laskuun kone tuli kiitotielle 04 ja lähtöön se käytti kiitotietä 22, mikä on varsin yleinen menettelytapa Ivalossa silloin kun tuuli on heikkoa. Näin siis säästetään aikaa eikä koneen tarvitse laskeutuessaan kiertää lenkkiä kiitotielle 22. Lentoaseman pihassa oleva suuri "Ivalon lentoasema" -kyltti oli koristeltu upein värivaloin ja tunnelma oli kieltämättä jouluinen.

Tyypillinen saapumisreitti Finnairin koneilla Ivaloon on luonnollisesti etelästä. Yleensä aluelennonjohto on selvittänyt koneen joko Kaunispään VOR:ille KAUNIS tai suoraan kiitotien 22 ulkomerkille AKU. Jos laskuun käytetään kiitotietä 22 ja kone käyttää ILS:ia, lentää kone kaunikselta AKU:lle, josta kone liitty ILS:ään tyypillisen liitymiskuvion mukaan lentämällä lenkin AKU:n pohjpispuolella. Jos taas laskuun käytetään kiitotietä 04 ja mittariolosuhteet vallitsevat, kaartaa kone 10 DME:n arkille kauniksesta, josta se aloittaa 2 NDB -lähestymisen. Tietysti jos näkölento-olosuhteet vallitsevat, tekee Finnair järjestään näkölähetymisen. Mainittakoon vielä, että Kaunispään VOR sijaitsee hyvin lähellä Saariselän keskustaa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että aina kun kone käyttää laskuun kiitotietä 22 se lentää suoraan Saariselän yli.

Mielenkiintoisin seikka, jonka itse pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni toteamaan, oli kaamos. Se oli selkeästi asia, joka vaikutti valokuvien ottamiseen enemmän kuin mikään muu. Valoisaa aikaa oli nimittäin päivässä parisen tuntia eikä sitäkään varsinaisesti voinut kutsua valoisaksi. Se oli enemmänkin hämärää. Positiivista siinä oli se, että valokuviin oli nyt mahdollista saada enemmän tunnelmaa kuin koskaan, sillä taivas oli punertava käytännössä koko tuon valoisan ajan. Kuun alussa valoisaa aikaa oli hieman kauemmin mutta mitä lähemmäs joulu tuli sitä synkemmäksi päivät muuttuivat.

Seuraavassa on kerrottu kiintoisimpien päivien liikenteestä itse koettujen kokemusten perusteella:

 • 14.12


 • 14. päivä oli päivä, jolloin ensimmäisen charterin, Monarchin Boeing 757:n oli määrä saapua Lontoon Gatwickista. Listassani saapumisajaksi oli ilmoitettu 12.30, joten saavuin kentälle jo hyvissä ajoin. Sain kuitenkin opetuksen saman tien, sillä saapuessani kentälle monitorissa oli arvio saapumisesta kello 16.30. Olisi kannattanut varmistaa aika vaikka soittamalla. Ei auttanut muu kuin palata myöhemmin uudelleen.

  Palasin lähempänä neljää ja jäin odottelemaan koneen saapumista. Skanneri odotti taajuudella 118.000 koneen siirtymistä Rovaniemen aluetutkan taajuudelta Ivalon tornille ja jonkin ajan kuluttua brittiääni kuuluikin. Koneelle tarjottiin näkölähestymistä kiitotielle 22, mutta lentäjä halusi syystä tai toisesta tehdä ILS-lähestymisen. Kone näkyi selvästi kentälle öisellä taivaalla kun se lensi kohti AKU:a. AKU:lta se kaartoi loivasti oikealle ja muutaman minuutin päästä kone sai laskuluvan ja sen valot ilmestyvät näkyviin mäen takaa. Lasku 22:lle, käännös ympäri kiitotien 22 ja sivukiitotien risteyksessä ja rullaus takaisinpäin asematasolle. Ilmeisesti kenttähenkilökunta ei luottanut brittien suunnistustaitoon tai karttoihin pohjoisessa Suomessa, sillä konetta vastaan lähetettiin marschall-auto johtamaan kone kiitotieltä pari sataa metriä asematasolle. Kone ohjattiin standille 1 ja kyljestä erottui rekisteri G-MONE.

  Monarch B757 G-MONE standillä 1. Matkustajat ovat jo tulleet ulos ja kone odottaa siivouksen valmistumista. Pian matka takaisin kohti Lontoota voi alkaa. (klikkaa suureksi)
  Monarch B757 G-MONE
  Kone sai nopeasti Ivalon suuret portaat kylkeensä ja matkustajat alkoivat virrata ulos Pohjois-Suomen saastettomaan ilmaan. Ikävä kyllä pakkasta ei ollut tällä kertaa kuin vaivaiset viisi astetta, joten turistit eivät saaneet maistaa Suomen todellista luontoa...ainakaan vielä. Tilanteen koomisuus yllätti minut kuitenkin täysin. Kone oli ollut varmaankin puolillaan lapsia, jotka välittömästi koneesta tultuaan löytyivät lähimmästä lumikasasta. Samasta kasasta löytyi myös useampi kuin yksi aikuinen. Ne, jotka eivät lumikasaan viitsineet rynnätä, ottivat vähintään kuitenkin lunta käteensä. Osalla ihmisistä ei ollut päällään minkäänlaista takkia ja väki näytti olevan kohtalaisen huonosti varustautunut vallitsevaan säähän.

  Kone tyhjeni matkustajista ja siivoojat siirtyivät sisään. Suunniteltu tunnin vierailu venyi lähes kahden tunnin vierailuksi, mutta sillä ei sinänsä ollut ilmeisesti merkitystä, koska kone lähti tyhjänä takaisin. Siivouksen aikana myös koneen henkilökunta tuli ulos ihmettelemään Suomen lappia ja ihmeen innoissaan hekin tuntuivat olevan. Siivoojat tulivat ulos, ovet suljettiin ja jäänestokäsittely alkoi. Ivalon jäänestoauto on muuten siten mielenkiintoinen laite, että ylhäällä nosturissa oleva henkilö pystyy ajamaan myös autoa ylhäältä käsin ja näin toista henkilöä ei tarvita. Jääneston jälkeen koneen kapteenilta pyydettiin kuittaus tehdystä käsittelystä ohjaamon ikkunasta auton nosturin avulla ja kone oli valmis matkaan. Lähdössä oli jotakin pientä hässäkkää, sillä lennonjohto yritti kutsua platalla seisovaa konetta useampaan otteeseen ilman vastausta ja lentäjien huomio saatiin vasta pitkä huitomisen jälkeen koneen etusektorissa. Lienivätkö lentäjät olleet niin reittipisteiden syöttämisen lumoissa, etteivät huomanneet katsoa ulos eivätkä muistaneet laittaa radioita päälle. Kun yhteys oli saatu ja lentäjät olivat mielestänsä valmiita aloittamaan paluumatkan, kone rullasi kiitotielle 22 ja aloitti lähtökiidon. En olisi ikinä uskonut tyhjän Boeing 757:n olevan niin tehokas, mutta kone nousi ilmaan miltei heti asematasolle johtavan rullaustien jälkeen.

 • 15.12


 • OH-LMZ saapumassa Lontoon Heathrowlta taivaanrannan punertaessa upeasti noin kello 13.20. Hieman aiemmin laskeneen DC-9:n lentäjä totesi laskun jälkeen tornille, että "aika komeet maisemat teillä täällä".(klikkaa suureksi)
  OH-LMZ laskussa 22:lle
  15. päivä ei ollut määrä saapua yhtään ulkomaalaista konetta, mutta sen sijaan Finnairin Airbusin oli määrä tuoda lasti englantilaisia turisteja Lontoon Heathrowlta miltei samaan aikaan kun Finnairin reittikoneen piti saapua Helsingistä. Nyt päätin seurata laskeutumisia kiitotien 22 juurelta ja ottaa samalla pari kuvaa upeasta auringonlaskusta, joka oli juuri parhaimmillaan yhden aikoihin. Ensin saapui reittikone, joka teki normaalisti näkölähestymisen 22:lle. Tällä kertaa se oli kuitenkin DC-9 MD-80:n sijasta. Noin 15 minuuttia tämän laskun jälkeen tuli Ivalon tornin taajuudelle Lontoon kone. Saman kaavan mukaan sekin teki näkölähestymisen kiitotielle 22 mutta kun se tuli näköetäisyyden päähän jouduin ikäväkseni toteamaan, että konetyyppi oli MD-82, rekisteriltään OH-LMZ. Eipä tullut tälläkään kertaa nähtyä Airbusia Ivalossa mutta eiköhän sekin päivä jossain vaiheessa koita. Myöhemmin terminaalissa selvisi, että Ivalosta puuttuu Airbusin konttien käsittelyyn liittyvät järjestelyt minkä vuoksi Finnair oli muuttanut kaikki charterit MD-80:ksi. Kyllä Airbusiakin käsitellä pystyttiin mutta hitaammin kuin konttilaitteiden avulla. Matkustajien tyhjennyksen jälkeen OH-LMZ palasi tyhjänä Helsinkiin.
 • 19.12


 • 19. päivä oli määrä saapua toisen charterin, Excel Airwaysin Boeing 737:n Englannin Manchesterista. Arvioitu saapuminen oli 14.35, mutta menin kentälle jo niin hyvissä ajoin, että seurailin Finnairin vakiovuoron (OH-LMX) kääntymisen. Nyt pakkasta oli 25 astetta, joten tällä kertaa ulkomaalaiset pääsisivät jo kokemaan todellista lapin taikaa heti astuessaan ulos koneesta. Kone saapui ajallaan taajuudelle ja Monarchin tapaan sekin halusi tehdä ILS-lähestymisen kiitotielle 22, vaikka näkölähestyminenkin olisi olosuhteiden puolesta ollut mahdollinen. Huomioni kiinnittyi koneen tulosuuntaan. Kone lensi nimittäin kirkkaalla taivaalla täysin kiitotien suunnassa miltei kentän päältä kohti AKU:a. Finnairin koneethan tulevat paljon enemmän etelän suunnasta eivätkä ne mene kentän päältä. Mistä kone siis tuli? Tämä selvisi vasta myöhemmin tutkiessani ilmailukerttoja. Mitä todennäköisemmin kone oli tullut Suomeen ilmoittautumispaikka MAGON:in kautta, joka sijaitsee Suomen länsirajalla Kemistä pohjoiseen ja näin koneen lentolinja oli täysin kiitotien suuntainen. Kone ei ollutkaan siis lentänyt Suomen läpi vaan se olikin tullut Ruotsin kautta. Laskun jälkeen kone rullasi standille 1 ja aivan kuten Monarchin tapauksessa, sitäkin vastaan lähetettiin marschall-auto. Koska kello oli vasta puoli kolme, oli taivas vielä osittain kirjava ja valokuvien taustasta tuli melko kivan näköinen. Kone osoittautui uudeksi B737-800 -sarjalaiseksi ja rekisteri oli G-XLAB.

  Excel Airways Boeing 737-8Q8 G-XLAB juuri saapuneena Manchesterista. Portaat on juuri saatu paikoilleen ja poro on hakeutunut portaiden äärelle isäntänsä kanssa. Kuvasta saattaa erottua Finnairin henkilökunnalla päässä olevat tonttulakit, joita he pitivät aina chartereiden saapuessa. (klikkaa suureksi)
  Excel Airways B737 G-XLAB
  Tällä kertaa englantilaisia vastaan oli tuotu poro isäntäperheineen ja kyseinen tervetulotiimi siirtyi koneen läheisyyteen välittömästi kun koneen moottorit sammuivat ja portaat oli saatu paikoilleen. Ihmisiä oli tällä kertaa vähemmän kuin mitä B757:aan mahtuu ja kone tyhjeni nopeammin. Ulos tulleet ihmiset näyttivät olevan yllätyneitä kirpeästä pakkasesta mutta eipä kävelymatka terminaaliinkaan ollut kuin parikymmentä metriä. Poro osoittautui tällä kertaa vetonaulaksi ja lumikasa ei ollutkaan enää yhtä kiinnostava kuin viimeksi, vaikka kyllä lumikin kiinnosti. Englantilaisten kohdalla on muuten poikkeava tilanne saapumisen suhteen siinä mielessä, että heiltä vaaditaan passintarkastus, sillä maa ei kuulun Schengenin sopimuksen piiriin. Tätä varten terminaalissa oli Ivalon rajavartioston muodostama täysi passintarkastusmiehitys joka kerta kun englantilaisia saapui.

  Taas kone siivottiin ja siivouksen aikana koneen lentoemännät riensivät kilvan poroa ihmettelemään. Vaikka heidän kepeä, silmää miellyttävä pukeutuminen ei ollutkaan kaikkein soveltuvin 25 asteen pakkaseen, viihtyivät he yllättävän kauan poron äärellä. Koneen lentäjät eivät juurikaan ulkona viihtyneet, mutta toinen rohkaisi kuitenkin itsensä tekemään pakollisen tarkastuskierroksen. Kun siivous päättyi, oli kone lähtövalmis ja matkaan lähdettiin ilman jäänestoa tällä kertaa. Rullaus kiitotielle 22 ja ilmaan kohti Englantia. Mielenkiintoista sinänsä, Boeing 737-800 ei noussut tyhjänä läheskään yhtä ärhäkästi kuin Boeing 757-200 tyhjänä.

 • 20.12


 • 20. päivä odotettiin saapuvaksi Airtours Internationalin DC-10-konetta. Edellisenä päivänä oli kuitenkin ainakin itseni suureksi pettymykseksi selvinnyt, että kone tulisikin olemaan Boeing 767. Vaikka todella suurta konetta ei nyt Ivaloon saatukaan niin olisihan tämä kuitenkin 767:n ensivierailu Ivalossa. Koneen aikataulun mukainen saapumisaika oli 14.30 mutta syystä tai toisesta koneen arvioitiin saapuvan 18.30. Kello 18.15 tienoilla kone tuli Ivalon tornin tajuudelle ja jo tuttuun tapaan luvassa oli ILS-lähestyminen kiitotielle 22 näkölento-olosuhteista huolimatta. Pakkasta oli 25 astetta. Kone lensi kentän päältä, liittyi ILS:ään ja teki laskun. Marschall-auton johdatuksella kone tuotiin asematasolle mutta tällä kertaa kone ohjattiinkin poikittain terminaalin eteen. Kokoa oli kieltämättä enemmän kuin Boeing 757:ssa ja kone vaikutti jo kohtalaisen suurelta. Rekisteri oli G-DAJC.

  Airtours Internationalin Boeing 767-31K(ER) G-DAJC. Poro isäntäperheineen odottaa viimeisiä matkustajia tulevan ulos koneesta. Matkustajien jälkeen lentoemännät hyökkäsivät poseeraamaan poron ääreen. (klikkaa suureksi)
  Airtours B767 G-DAJC
  Poroperhe oli taas vastassa ja nyt porolla oli jo kestämistä lähes kolmessa sadassa taputtelijassa. Kun ihmiset oli saatu ulos koneesta alkoi siivous. Tällä kertaa tilanne oli erilainen verrattuna aiempiin koneisiin, sillä nyt koneen mukana oli lähdössä lasti turisteja takaisin kotimaahansa. Aikaa tulisi siis kulumaan lastauksessa enemmän kuin aiemmin. Taas kerran koneen matkustamohenkilökunta kiirehti poroa rapsuttamaan ja nyt oli mukana jo kameratkin. Pientä lumisodan vivahdettakin oli jo havaittavissa vaikkakin sota olikin kohtalaisen yksipuolista; Miespuolinen henkilökunnan jäsen päätti nimittäin tutustuttaa naispuoliset jäsenet lumeen perinteisen lumipesun muodossa. Seuraukset tästä olivat vaihtelevia. Siivouksen jälkeen kone lastattiin matkustajilla ja pian tämän jälkeen ovet suljettiin ja jäänesto alkoi. Lopuksi kone lähetettiin matkaan ja 767 lasti päällä ei enää suoriutunutkaan lentoonlähdästä yhtä ripeästi kuin aiemmat konetyypit tyhjänä. Ilmaan kone lähti kuitenkin hyvin ja kone katosi aluelennonjohdon taajuudelle.

 • 22.12


 • Air 2000 A320-214 G-OOAR. Matkustajat siirtymässä juuri terminaaliin. Taivaanranta hehkuttaa päivän viimeisiä valonpilkahduksia. (klikkaa suureksi)
  Air 2000 A320 G-OOAR
  22. päivä oli Airtoursin Boeing 767 määrä saapua vierailulle toistamiseen. Lento kuitenkin peruttiin mutta sen sijaan vierailulle olikin tulossa Air 2000 -yhtiön Airbus A320 Lontoon Heathrowlta. Nyt pakkanen oli hieman jo laskenut ja lukemat näyttivät 17 pakkasastetta. Kone tuli Ivalon tornin taajuudelle hieman ennen puoli neljää ja teki ILS-lähestymisen kiitotielle 22. Myös tällä kertaa kone ohjattiin poikittain terminaalin eteen miltei keskelle asematasoa. Kyljestä erottui G-OOAR ja koneen väritys oli tähänastisista ylivoimaisesti hienoin. Matkustajat päästettiin ulos ja konetta ryhdyttiin valmistelemaan uusien matkustajien varalle paluulentoa varten. Kone täyttyi uusista matkustajista ja jääneston jälkeen kone oli valmis aloittamaan matkan takaisin kohti Lontoota kiitotieltä 22.

 • 23.12


 • JMC Air B757-28A G-FCLH odottamassa kotimatkansa alkua. Uudet matkustajat astuvat tuokion kuluttua sisään. (klikkaa suureksi)
  JMC B757 G-FCLH
  23. päivä saapui viimeinen tilauslento ennen joulua. JMC Airin Boeing 757. Kone saapui noin kello 15.30 ja käytti laskuun kiitotietä 22 tehden ILS-lähestymisen. Parin edellisen koneen tapaan kone ohjattiin poikittain terminaalin eteen. Koneen väritys näytti varsin mukavalta ja rekisteriksi kyljessä todettiin G-FCLH. Vierailu oli JMC:n koneelle ensimmäinen Ivalossa. Matkustajat purkautuivat ulos ja siirtyivät terminaaliin ihasteltuaan ensin jo paljon ulkomaalaisia nähnyttä poroa. Siivouksen aikana henkilökunta tutustui odotettavasti poroon ja jahka siivous päättyi alkoi uusien matkustajien lastaus. Tämän jälkeen kone sai jääneston ja se suoritti lentoonlähdön kiitotieltä 22. Nyt oli Ivalon varsinaiset joulucharterit nähty.

 • 28.12


 • 28. päivä joulukuuta oli Ivalossa varsinainen tapahtumien päivä. Saavuin kentälle kahden maissa ja ajoin suoraan kiitotien 22 kynnyksen juurelle. Hetken odottelun jälkeen laskun kiitotielle teki venäläinen Perm Airlinesin Tupolev 154 Moskovasta, jonka rekisteriksi paljastui RA-85284. Terminaalille saavuttuani huomasin heti vakio-Finnairin seisovan vielä pihassa (OH-LPA). Aluksi ajattelin koneen olevan ainoastaan myöhässä mutta lyhyen tiedustelun jälkeen selvisi, että koneen toisesta moottorista oli huomattu puhaltimen siivekkeen revenneen. Kone oli ollut jo lastattu ja matkustajat olivat sisällä kun vaurio huomattiin ja matkustajat käskettiin takaisin terminaaliin. Uusi kone tilattiin Helsingistä ja alkutietojen mukaan luvassa oli Airbus. Tämä muuttui kuitenkin pian MD-80:ksi ja jonkun lentohenkilöstön työpäivä lisääntyi yhdellä Ivalon-lennolla. Ihmetykseni kuitenkin heräsi kun moottorivaurioinen Finnair alkoi käynnistämään moottoreitaan. Hetken aikaa luulin sen aloittavan matkan kohti Helsinkiä tyhjänä mutta pian pääsin perille juonesta. Konetta oltiin siirtämässä asematason reunaan eikä Ivalossa ollut push-back traktorin kaltaista laitetta. Niinpä koneen tuli siirtyä omien moottoreidensa voimin. Kone lähti liikkeelle ja se ajettiin suunnilleen standille 1. Terminaali oli kohtalaisen täyden tuntuinen sillä sisällä olivat yhtä aikaa sekä Finnairin koneen noin 150 ihmistä sekä Monarchin lennolla lähtevät 250 ihmistä ottaen huomioon, että turvatarkastuksen ulkopuolella on oman arvioni mukaan noin satakunta istumapaikkaa.

  Ruuhkaa Ivalossa. Etualalla Perm Airlinesin T154B-1 RA-85284, seuraavana Monarchin B757 G-MONE ja viimeisenä Finnairin moottorivaurioinen OH-LPA. (klikkaa suureksi)
  ruuhka-aika Ivalossa
  Äsken saapunut Tupolev sen sijaan rullaili juuri asematasolle. Nyt satoi kevyesti lunta mutta silti pakkasta oli noin 15 astetta. Aiemmista tilauslennoista poiketen kone ohjattiinkin nyt aivan asematason toiseen reunaan lennonjohtotornin alle, josta matkustajat joutuivat kävelemään asematason poikki sen toiseen päähän. Myös turistien ulkoasu poikkesi tällä kertaa aiemmista. Samaan aikaan Finnairin lennon matkustajia kestittiin sisällä terminaalissa sillä luvassa oli usean tunnin odotus ennen kuin korvaava kone saataisiin Ivaloon. Noin 20 minuuttia Tupolevin saapumisen jälkeen saapui Monarch Airlinesin tuttu G-MONE Boeing 757 tuoden lisää turisteja pienelle kentälle. Kaikki venäläiset eivät olleet vielä ehtineet mennä läpi matkatavarahallin kun uusi ihmisjoukko alkoi jo työntymään sisälle. Nyt kentällä seisoi kolme konetta yhtä aikaa. Kun Perm Airlinesin tankkauksen rahoituskoukerot olivat selvinneet annettiin koneelle lisää menovettä ja pian tämän jälkeen kone aloitti matkansa takaisin kohti Moskovaa. Sillä aikaa Finnairin reittikoneen matkustajat yrittivät tappaa aikaa sisällä terminaalissa. Monarch tyhjeni matkustajista ja täyttyi pian uudelleen ja sekin lähti taipaleellen kohti Lontoota. Nyt OH-LPA seisoi yksin asematasolla.

  Noin puoli kuuden maissa kentälle saapui seuraava vieras. Tällä kertaa vieras oli taas venäläis-merkkinen ja tarkempi merkki oli Tupolev 134. Lasku tapahtui kiitotielle 22 ja nyt kone rullasi asematason keskivaiheille, rekisterksi paljastui RA-65825. Hieman kuuden jälkeen korvaava Finnair saapui lopulta ja matkustajien odotus palkittiin. Saapuva kone oli MD-82 OH-LPC ja siis samaa merkkiä kuin moottorivaurioinen OH-LPA. Matkustajien lastaus aloitetiin miltei välittömästi eikä kääntymiseen kulunut aikaa edes puolta tuntia. LPC aloitti matkansa kohti Helsinkiä mutta itselleni yllätyksenä tuli se, että myös LPA lähti kohti Helsinkiä heti LPC:n perään. Ilmeisesti vaurio ei ollut kovinkaan kriittinen, mutta konetta ei vain haluttu lentää matkustajien kanssa. Näin siis kaksi MD-82-konetta lensi peräkkäin kymmenen minuutin porrastuksella kohti Helsinkiä.Ivalon joulukuun charterit
pvm. yhtiö konetyyppi saapui mistä mihin
14.12 Monarch Airlines (MON) B757-2T7 G-MONE 16.30 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
15.12 Finnair (FIN) MD-82 OH-LMZ 13.20 Lontoo Heathrow Helsinki
16.12 Finnair (FIN) MD-82 OH-LMY 19.00 Helsinki Lontoo Heathrow
17.12 Monarch Airlines (MON) B757-2T7 G-MONE 16.30 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
19.12 Excel Airways (XLA) B737-8Q8 G-XLAB 14.35 Manchester Manchester
20.12 Airtous International B767-31K(ER) G-DAJC 18.30 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
21.12 Finnair (FIN) MD-80 13.00 Lontoo Heathrow Lontoo Heathrow
22.12 Air 2000 (AMM) A320-214 G-OOAR 15.30 Lontoo Heathrow Lontoo Heathrow
23.12 JMC Air B757-28A G-FCLH 15.20 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
27.12 Excel Airways B737 14.35 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
28.12 Perm Airlines (PGP) T154B-1 RA-85284 14.00 Moskova Moskova
28.12 Monarch Airlines (MON) B757-2T7 G-MONE 14.30 Lontoo Gatwick Lontoo Gatwick
28.12 Astrakhan Airlines T134A-3 RA-65825 17.50 Moskova MoskovaKiitokset kuuluvat Ivalon lentoaseman henkilökunnalle, joka mahdollisti tämän artikkelin kirjoittamisen nykyisessä laajuudessaan suhtautumalla allekirjoittaneeseen ymmärtäväisesti ja auttavaisesti.Lisää aiheesta:
 • airliners.net - lisää kuvia Ivalosta


 • PL - 01/2002


  etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5