Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

3.     Blue1:n siivillä Düsseldorfiin

Blue1:n siivillä Düsseldorfiin
Vaiheikkaan historian omistava "kotimainen" yhtiö Blue1, entinen Air Botnia, on kasvanut merkittäväksi liikennöijäksi kotimaamme lentoasemilla. Avro RJ- ja Saab 2000 -kalustolla operoiva lentoyhtiö toimii nykyisellään yhteensä seitsemällä ulkomaisella ja viidellä kotimaisella lentoasemalla, ja päivittäisten lentojen määrä ylittää jo huimat sata. Virtual Wings otti selvää miltä tuntuu kyyti Blue1:n RJ85:ssä matkustamalla Helsingistä Saksan Düsseldorfiin eräänä sumuisena talviaamuna.


Lähtövalmisteluja

Tarina käynnistyy Helsinki-Vantaan lentoasemalta, jonne saavuin eräänä joulukuisena maanantai-aamuna noin kello 05.30. Ulkona oli pimeää, ja sää oli kehno. Lämpötila oli hieman nollan alapuolella, vettä satoi, ja näkyvyys oli varsin heikko. Olosuhteet eivät siis olleet ihanteelliset lentomatkailuun ainakaan maisemien ihailun kannalta.

Boarding pass
Aikomuksenani oli matkustaa Blue1:n lennolla KF751 Düsseldorfiin läntiseen Saksaan. Lennon oli määrä lähteä Helsingistä kello 07.05, ja aikataulun mukaan sen oli määrä olla perillä Düsseldorfissa kello 08.35. Koska Blue1 on täysin SAS konsernin omistama yritys, käyttää yhtiö SAS:in palveluja lentoasemalla. Näin ollen myös lähtöselvitys tapahtuu Helsinki-Vantaalla SAS:in lähtöselvitystiskeillä lähtöaulassa numero 3. Koska en kuitenkaan omistanut käsimatkatavaroiden lisäksi muita matkatavaroita, saatoin suorittaa lähtöselvityksen itse SAS:in lähtöselvitysautomaatissa. Automaatista saattoi itse valita paikkansa tökkäämällä haluttua paikkaa näytöllä esitetystä istuinkartasta, ja koska olin erinäisten koukeroiden kautta saanut käsiini business-luokan paikan, valitsin paikakseni istuimen 7A.

Helsinki-Vantaan jouluisesti sisustettu ostoskatu heräili vasta eloon. (klikkaa suureksi)
Helsinki
Laitteen tulostama kortti ilmoitti boarding-ajaksi kello 06.40, joten aikaa koneeseen siirtymiseen oli noin 45 minuuttia. Siirryin turvatarkastuksen läpi matkustajien puolelle. Aamuruuhka ei ollut vielä lähtenyt kunnolla käyntiin, ja kaupat vasta availivat oviaan terminaalin jouluisesti somistetun ostoskadun varrella. Ihmisten määrä oli varsin pieni, ja muutenkin terminaalin toiminta oli kohtalaisen verkkaista vasta ensimmäisten aamulentojen tehdessä lähtöään. Noin kello 06.15 siirryin monitoreissa lennollemme ilmoitetulle portille 21. Portti oli tyhjillään, mutta hetken kuluttua sille hinattiin Blue1:n väritystä kantava Avro RJ85, rekisteriltään OH-SAO ja nimeltään Oulujärvi. Lento tulisi tapahtumaan siis yhdellä yhtiön uusimmista koneista.

RJ85 OH-SAO portilla 21. Tankkaus on juuri käynnissä, ja aikaa lennon aikataulun mukaiseen lähtöön on noin 45 minuuttia. (klikkaa suureksi)
Portilla
Konetta ryhdyttiin tankkaamaan, ja lastaamaan. Säätila oli edelleen kehno ja ATIS-tiedotteen mukaan näkyvyyttä oli 1800 metriä, pilvet lepäsivät 100 jalan korkeudella ja utua esiintyi. Tuuli oli kuitenkin rauhallinen, vain kolme solmua, joten myrskystä ei kuitenkaan ollut kyse. Samalla kun konetta valmisteltiin ulkona vesisateessa, kerääntyi sisällä terminaalissa portin edustalle koko ajan lisää väkeä. Selkeästi liikematkustajapainotteinen väkijoukko odotti tyynesti koneen boarding-ajan lähestymistä, eikä lukuisille matkailijapainotteisille lennoille tyypillistä etukäteen jonottamista ollut juurikaan havaittavissa. Matkustajia vaikutti olevan myös kohtalaisen vähän, karkeasti arvioiden noin 40 kappaletta, minkä seurauksena 79-paikkainen kone ei tulisi varmastikaan läheskään täyteen. Kello 06.42 virkailija kuulutti koneen olevan valmiina matkustajia varten, ja siirtyminen kohti konetta alkoi.


Koneeseen

Siirtyminen koneeseen tapahtui matkustajasiltaan tehdyn pikkuoven kautta. Varsinainen ovi näkyy kuvassa ylhäällä vasemmalla. (klikkaa suureksi)
Koneeseen
Matkustajasillalta koneeseen siirtyminen tapahtui mielenkiintoisella tavalla, sillan varsinaisen oven oikealle puolelle alas tehdyn pikkuoven kautta. Portaat laskeutuivat sillan normaalista tasosta alaspäin, kunnes muutaman ulkona otetun askelen jälkeen vastaan tuli sinisävyisesti sisustettu Blue1:n Avro ja ovella seisova lentoemäntä. Sisällä koneessa pisti ensimmäisenä silmään koneen istuinjärjestys, joka poikkesi aiemmin Sabenan väreissä lentämäni RJ85:n järjestyksestä. Siinä missä Sabenalla istuimet olivat 2+3, oli Blue1:llä vasemmalla puolella kolme istuinta ja oikealla kaksi. Ulkoisesti koneen sisusta oli erinomaisessa kunnossa, ja kaikki vaikutti selkeästikin uudelta. Kaikesta huomasi selkeästi, että kone oli ollut käytössä vasta reilun kuukauden päivät.

Näkymä etuviistoon paikalta 7A. (klikkaa suureksi)
Portti 21
Paikka 7A löytyi helposti koneen etuosasta. Koska olin matkustanut konetyypillä jo aiemminkin (tuolloinkin paikalla 7A), osasin tällä kertaa odottaa ikkunasta avautuvaa näkymää suoraan moottoreiden takaosaan ja siiven alapuolelle. Tällä kertaa paikan valinta oli kuitenkin harkittu, koska halusin saada paikan juuri läheltä moottoreita mielenkiintoisempien valokuvien saamiseksi. Matkustajat asettuivat paikoilleen, ja kuten aiemminkin olin arvellut, ei kone ollut läheskään täysi, juuri ehkä puolillaan. Matkustamohenkilökunta käveli käytävää edes takaisin hoitaen omia tehtäviään ja tervetulokuulutukset raikuivat. Lentoaika tulisi olemaan tänään 2 tuntia 15 minuuttia. Lähtöaika lähestyi.

Rullaus kohti kiitotietä 22R on juuri alkanut. Moottori oli valaistu kirkkaalla valolla, mutta sisällä matkustamossa oli hämärää. (klikkaa suureksi)
Rullaus
Aikaan 06.47, yli kymmenen minuuttia aikataulusta edellä kone nytkähti liikkeelle, ja moottorit alkoivat käynnistymään oikealta alkaen. Hurina voimistui, mutta kovinkaan suuresta metelistä ei ollut kyse, vaikka istuinpaikkani sijaitsi aivan moottorien läheisyydessä. Parin kymmenen sekunnin jälkeen työntö päättyi ja kone pysähtyi. Hetki odottelua, kunnes hetken kuluttua moottorien tehot nousivat, ja kone nytkähti liikkeelle. Samalla laipat laskeutuivat alas osoittamaan siiven rakenteissa olevaa merkintää 18 astetta. Samassa myös lähes kaikki matkustamon valot sammuivat, ja sisälle tuli hämärää. Rullaus eteni DM:a pitkin aina kiitotien 22L odotuspaikkaan ZD saakka, jossa kone pysähtyi. Hetken odottelun jälkeen kiitotielle 22L laskeutui toinen kone, ja koneen ohittaessa ZD-risteyksen kiihdytimme reippaasti kiitotien 22L yli. Rullaus jatkui WD:n kautta kiitotien 22R reunalle. Koska edellä lähtenyt KLM:n Boeing 737 katosi juuri pilvien joukkoon sateiselle taivaalle, saatoimme rullata suoraan kiitotielle. Pysäytys kiitotien suuntaan, ja olimme valmiita lähtöön.


Ilmaan

Kiitotiellä 22R. Kiihdytys lentoonlähtöä varten on juuri alkanut, mistä kertoo sinisten rullaustien valojen jättämä juova. (klikkaa suureksi)
Lentoonlähtö
Aikaan 07.06 lentäjä työnsi tehovivut eteen, ja moottorien työntövoima ryhtyi työntämään konetta eteenpäin kiihtyvällä nopeudella. Parinkymmenen sekunnin kiihdytyksen jälkeen koneen nokka nousi, ja hetkeä tämän jälkeen pääteline irtosi kiitotien pinnasta hiljentäen matkustamon rengasmelusta. Lento kohti Düsseldorfia oli alkanut.

Heti ilmaan pääsyn jälkeen laskuteline kolahti sisään. Pian tämän jälkeen kaarroimme oikealle, ja noin minuutti tämän jälkeen laipat tulivat sisään. Nyt lensimme siis sileänä. Seuraavaksi seurasi vasen kaarto, ja vaikutti siltä, että seurasimme ELMUT 1N tai RUNEN 1N -vakiolähtöreittiä. Aikaan 07.10 eli neljä minuuttia lentoonlähdön jälkeen turvavöiden merkkivalo sammui, matkustamon valot syttyivät, ja nyt tähän saakka hiljaisena ollut matkustamo heräsi eloon. Hetkeä tämän jälkeen sammuivat koneen ylimääräiset ulkopuoliset valot luultavasti lentopinnan 100 läpäisyn myötä, ja ulkona tuli täysin pimeää.

Blue1:n Istuintaskusta löytyvä materiaali. (klikkaa suureksi)
Lehdet
Kello 07.20 alkoi tarjoilu, ja ensi töikseen lentoemäntä sulki verhon business-luokan ja normaalin luokan väliltä. Verhon sulkemisen jälkeen kunkin matkustajan pöydälle jaettiin kankaiset valkoiset pöytäliinat ja kuumat ja kosteat pyyhkeet, joilla aamun aikaisesta lähdöstä väsyneet matkustajat saattoivat virkistäytyä parhaaksi katsomallaan tavalla. Vasta pyyhkeiden keräämisen jälkeen varsinainen ruokatarjoilu saattoi alkaa, ja kärryt lähtivät liikkeelle.

Tarjottu erinomainen lämmin aamiainen. Huomaa myös kankainen pöytäliina sekä mielenkiintoinen suola/sokeriastia. (klikkaa suureksi)
Ruoka
Jaettava ruoka edusti lämmintä aamiaista ja koostui nakeista, perunasekoituksesta ja vihanneksista sekä hedelmäpaloista, mehusta ja leivänpäällisistä. Itse leivät jaettiin erikseen tarjottavasta leipäkorista, josta kukin matkustaja sai valita haluamansa tyyppistä leipää. Juomatarjoilu sisälsi mitä tahansa mehusta shampanjaan, mutta koska päivä oli vielä nuori päädyin ottamaan ainoastaan omenamehua. Mielenkiintoisesti myös aterimet olivat täyttä metallia, ja niitä oli tarjolla kaksi paria matkustajaa kohden. Makunsa puolesta aamiainen oli erinomaista, ja se tyydytti täysin nälkäisen aamumatkustajan tarpeet. Vielä kun palan painikkeeksi tarjottiin kahvia/teetä sekä keksejä, oli lentomatkustajan mieli entistä parempi.

Aamu alkaa sarastaa koneen vasemmalla puolella Ruotsin itärannikon päällä noin kello kahdeksan maissa. (klikkaa suureksi)
Sarastus
Matka eteni tasaisesti kohti etelää Ruotsin itärannikkoa seuraten - perämiehen kuulutuksen mukaan 10 kilometrin korkeudella. Ulkona oli yhä pimeää, ja koska alla lepäsi luultavasti tiivis pilvikerros, ei valojenkaan perusteella kyennyt tekemään merkittäviä päätelmiä koneemme sijainnista. Idän puoleinen taivaanranta punertui kuitenkin koko ajan ja päivä teki tuloaan kovaa vauhtia.

Ruotsin etelärannikolla päivä oli jo pitkällä. (klikkaa suureksi)
Aamu
Noin kello kahdeksan maissa päivä oli jo hiukan valostunut, ja alla lepäävä pilvikerros oli ohentunut. Pilvien lomasta näkyi aika ajoin kaupunkien valoja, ja pian koneen vasemmalta puolelta pilvien raosta näkyi vieressä lepäävä Itämeri. Lensimme aivan rannikon vieressä, mutta kuitenkin niin, että rannikon kaupungit näkyivät koneen vasemmalla puolella suurina valoryppäinä. Karlskronan kaupungin vierestä siirryimme Itämeren päälle, ja aikaan 08.21 ohitimme Bornholmin saaren keskellä merta. Kello 08.23 päivä oli jo siinä määrin valostunut, että matkustamon kirkkaimmat sisävalot sammutettiin. Matka jatkui nyt kohti Saksaa.


Laskuun

Matkalla alaspäin. Saksalainen maisema alkaa jo erottua selkeämmin. (klikkaa suureksi)
Laskussa
Suomen aikaan kello 08.55 turvavöiden merkkivalo syttyi, ja aloitimme laskeutumisen alaspäin. Pilvikerros oli nyt hajonnut jo miltei olemattomiin, ja ainoastaan yksittäisiä ohuita lauttojen leijaili siellä täällä. Alla lepäävä tasainen saksanmaa vaikutti hyvin erilaiselta suomalaiseen maastoon verrattuna, eikä suuria metsäalueita juurikaan näkynyt. Maa-ala oli käytetty pikemminkin viljelyksiin.

Suuntasäteessä Düsseldorfin kiitotielle 23R. (klikkaa suureksi)

Tästä lyhyt video lähestymisestä (1,7 Mt)
Suuntasäteessä
Aika ajoin laskeutumisen aikana kone piti lievää pörisevää ääntä, jonka oletin johtuvan ilmajarrusta. Varmistusta tähän oli kuitenkin mahdoton hakea, sillä Avrossa jarruja ei pääse näkemään koneeseen sisälle. Lentopinnan 100 läpäisyn myötä koneen ulkovalot syttyivät, ja jonkin aikaa tämän jälkeen kone teki selkeän kaarron vasempaan. Maanpinta lähestyi, ja alakerran tapahtumat alkoivat erottumaan yhä selkeämmin.

Kiitotien 23R kynnyksellä. (klikkaa suureksi)
Lasku
Muutaman minuutin lentelyn jälkeen olimme jo kohtalaisen alhaalla. Oikea kaarto, toinen oikea kaarto, ja pian laipat laskeutuivat 18 asteeseen ja laskuteline jyrisi ulos. Kuten jälkeenpäin saatoin todeta, olimme nyt suuntasäteessä Düsseldorfin kiitotielle 23R. Hetken kuluttua laipat laskeutuivat täysin alas, ja ainakin matkustamosta käsin tarkasteltuna kone oli nyt laskuasussa.

Jarruttelua kiitotiellä. Siipi on varsin erikoisen näköinen laippojen ollessa alhaalla. (klikkaa suureksi)
Maassa
Lähestyminen jatkui ja maan pinta lähestyi. Alla vilisi nyt asuinalueita, teollisuusalueita sekä joitakin suuria teitä. Hetken kuluttua lentoasema-alue tuli vastaan; pian vasemmalla puolella näkyi kiitotien 23L alkupää ja heti tämän jälkeen rullausteitä sekä oma kiitotiemme 23R. Kiitotie lähestyi, loivennusta, tehoja pois, ja Suomen aikaan kello 09.15 OH-SAO:n pääteline kosketti Düsseldorfin kiitotien pintaa erittäin tasaisesti. Aikaa lentoonlähdöstä oli kulunut 2 tuntia ja 9 minuuttia.

Saapumassa portille A12. (klikkaa suureksi)
Perillä
Reverssien puuttuessa vauhti hidastui pyöräjarrujen avulla, ja poistuimme kiitotieltä rullaustie Bravoa pitkin. Ylitimme kiitotien 23L pysähtymättä, ja rullasimme suoraan asematasolle R:n kautta follow-me autoa seuraten. Portiksemme tuli numero 12 Blue1:n käyttämässä A-terminaalissa, joten rullausmatka oli erittäin lyhyt. Suomen aikaan kello 09.18 Avro pysähtyi portille yhteensä 2 tuntia 25 minuuttia Helsinki-Vantaan portilta lähdön jälkeen 5 minuuttia varsinaista aikatauluun merkittyä lentoaikaa nopeammin.

Koneen matkustamo lennon jälkeen. (klikkaa suureksi)
Matkustamo
Ohjaamossa alkoi paluulennon valmistelu välittömästi saapumisen jälkeen. (klikkaa suureksi)
Ohjaamo
Moottorit sekä turvavöiden merkkivalo sammui, ja hyörinä matkustamossa alkoi. Kaikki nousivat seisomaan, keräsivät tavaroitaan hattuhyllyltä, ja valmistautuivat poistumaan koneesta. Ohjaamosta kaikuva kuulutus pienistä ongelmista matkustajasillan kanssa pakottivat ihmiset kuitenkin pysyttelemään aloillaan vielä hetken aikaa. Pian ovi saatiin kuitenkin auki, ja poistuminen saattoi alkaa. Matkustajien lentokokemus oli ohi, ja heidät oli kuljetettu perille Düsseldorfiin turvallisesti ja aikataulussa. Lentokokemus Blue1:n siivillä oli päättynyt.


Pekka Lehtinen - 01/2004
etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5