Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

4.     Aeron vuorokoneen vierailu Joensuussa

Aeron vuorokoneen vierailu Joensuussa
Aeron ATR:t vierailevat maakuntakentillä nykyisellään tiuhaan tahtiin, ja Aeron väreistä on tullut arkipäivää yhä useammilla lentoasemilla. Vakiokoneiden vierailuun kuuluu tyypilliset perusrutiinit, joita suoritetaan niin asematasolla, sisällä terminaalissa kuin lennonjohdossakin. Ensimmäistä toimittajantyötään tekevä Harri Ikonen seurasi Aeron ATR:n vierailua Joensuussa lennonjohtotornista käsin ja pistäytyi sisällä koneessa haastattelemassa koneen ohjaamomiehistöä. Seuraavassa Harrin raportti ATR:n vierailusta.


19.1.2005 noin kello yhdentoista aikaan määränäni oli suunnata kohti Joensuun lentokenttää, tarkoituksenani tehdä juttua lennonjohdontoiminnasta ja tapahtumista Aeron vuorokoneen käydessä kentällä. Jo edellisenä päivänä mahan pohjassa tuntui perhosia seuraavan päivän mielenkiintoisen ohjelman vuoksi. Alun perin Joensuun tornin lennonjohtaja toivotti minut tervetulleeksi seuraamaan työskentelyään jo maanantaina 17.1.05 mutta sovimme tapaamisen keskiviikoksi allekirjoittaneen kiireistä johtuen. Tarkoituksenani oli suunnata kentälle hyvissä ajoin, jotta ehtisin seuraamaan Aeron ATR 72 koneen matkaa kohti Joensuuta. Tavoitteenani oli myös pyrkiä nauhoittamaan tornin ja koneen välinen radiopuhelinliikenne koneen ollessa Joensuun tornin vastuulla. Koneen saapumisen jälkeen aikomuksenani oli mahdollisuuksien mukaan myös livahtaa vaihtamaan muutama sana koneen lentäjien kanssa. Koska koneen oli määrä viipyä kentällä vain 25 minuuttia, olisi aikaa rajallisesti. Kaiken tämän yhteydessä oli tarkoitus ottaa myös valokuvia.

19.1.2005

Näkymä Joensuun tornista terminaalin suuntaan. (klikkaa suureksi)

Näkymä tornista
Noin kello yhdentoista aikoihin saavuin Joensuun lentokentälle ja suuntasin kohti ilmailulaitoksen rakennusta etsiäkseni lentokentän päällikön Teuvo Kettusen. Törmäsinkin häneen melkein jo ulko-ovella ja esiteltyäni itseni vaihdoimme muutaman sanan hänen toimistossaan. Päällikkö Kettunen oli hyvin kiinnostunut asiastani ja oli hyvin positiivisella mielellä virtuaali-ilmailijoita kohtaan. Juteltuamme hetken hän johdatti minut torniin, missä tapasin työvuorossa olevan lennonjohtajan lennonjohtopäällikön Antero Korsikon, joka myös suhtautui erittäin positiivisesti haastattelupyyntööni.

ATR saapuu asematasolle. (klikkaa suureksi)
ATR saapuu
Melkein välittömästi torniin saavuttuani katsoimme tietokoneelta Aeron ATR 72-201 -koneen nousseen Helsinki-Vantaalta ja suunnanneen kohti Porvoon VOR-majakkaa. Siitä kone jatkoi edelleen MILSI-ilmoittautumispaikan yli kohti Uttia, jatkaen Savonlinnan yli, josta se otti suunnan kohti Joensuun taajuudella 115,700 toimivaa VOR-majakkaa. Koneen ollessa noin 30 mailin etäisyydellä Joensuusta Tampereen aluelennonjohto luovutti koneen Joensuun tornille. Muutamaa minuuttia myöhemmin ATR muuttui tutkaruudulla mustaksi, joka merkitsi, että kone oli valmis siirtymään Joensuun lennonjohdon vastuulle.

Pysäköitynä asematasolle. Takaovi on juuri avattu. (klikkaa suureksi)

ATR
Hetkeä myöhemmin ATR otti yhteyttä torniin ja sai luvan laskeutua lentopinnalle 190. Odotettavissa oli näkölähestyminen. Tyypillisesti matkustajakoneet lentävät mittarisäännöillä (IFR), mutta koska näkyvyys Joensuussa oli 20 kilometriä, lentäjä päätti suorittaa lähestymisen näkölähestymisenä. Hetkeä myöhemmin ATR läpäisi lentopinnan 125 jatkaen laskeutumistaan alaspäin ja sai tornilta selvityksen näkölähestymiseen kiitotielle 28. Helsingin suunnasta saapuvat koneet tulevat karkeasti sanottuna lounaasta ja kiitotien 28 ollessa käytössä koneet lentävät tyypillisesti kohti JULIETT-PAPAA, joka on kentältä katsottuna idässä noin 3.5 mailin päässä lentokentästä kiitotien linjalla sijaitseva NDB-majakka. JULIETT-PAPA:lta koneet kaartavat kohti kiitotietä 28. Joensuussa koneet laskeutuvat useimmiten kiitotielle 28, jolle olosuhteet ovat suurimman osan ajasta otollisimmat. Samoin kiitotie 28 on Joensuussa ainoa, joka on varustettu ILS-järjestelmällä.

ATR:n ohjaamoa. (klikkaa suureksi)
Ohjaamo
Kapteeni esittelee koneen laitteita. (klikkaa suureksi)
Ohjaamo
Tässä vaiheessa kysyin, olisiko mahdollista päästä käymään koneen ohjaamossa hieman jututtamassa lentäjiä ja ottamassa muutamia valokuvia. Koneen kapteeni antoi luvan ja vielä kenttävirkailijalta luvan saatuani lähdin juoksemaan kohti terminaalia. Terminaalissa virkailija saattoi minut turvatarkastuksen läpi, ja koneen laskeuduttua ja matkustajien poistuttua pääsin sisälle ohjaamoon. Koneen perämiehen, joka itse asiassa oli kouluttajakapteeni tällä lennolla, lähtiessä tarkastamaan konetta ulkoa päin pääsin perämiehen paikalle juttelemaan koneen kapteenin kanssa. Kone oli saapunut asematasolle noin viisi minuuttia aikataulusta edellä johtuen 40 solmun myötätuulesta. Koneen oli alun perin ollut tarkoitus nousta Helsinki-Vantaalta kiitotieltä 33 mutta lopulta nousu tapahtuikin kiitotieltä 15 eli kohti kaakkoa. Vierailun aikana kapteeni kertoili hyvinkin laajasti koneen järjestelmistä, josta suurin osa oli allekirjoittaneelle aivan uutta tietoa.

Kone jää taakse lyhyen vierailun jälkeen. (klikkaa suureksi)

ATR
Viittä vaille valmiina lähtöön. Etuovi on jo kiinni. (klikkaa suureksi)

ATR
Tässä vaiheessa alkoi matkustajia tulla jo sisään, joten minun oli aika poistua takaisin torniin seuraamaan koneen lähtöä. Kun matkustajat ja matkatavarat oli saatu sisään, tuli koneesta ilmoitus, että ollaan valmiita käynnistämään ja hetken kuluttua kakkosmoottori alkoikin pyöriä. Kohta myös ykkönen oli käynnissä ja tämän jälkeen kone sai selvityksen rullata rullaustie BRAVOA pitkin kohti kiitotietä 10. Koneen rullatessa BRAVOLLA lennonjohtaja antoi lentoonlähtöselvityksen. Niinpä päästyään kiitotielle ATR aloitti välittömästi nousukiihdytyksen ja katosi pian kohti korkeuksia. Heti ATR:n noustua Karjalan lennoston Hawk-hävittäjä saapui joensuun ilmatilaan ja pyysi lupaa läpilaskuun, johon lupa myös tuli. Kolmen minuutin kuluttua Hawkin lentäjä ilmoitti, että koneessa on liikaa polttoainetta, joten kone vain vilahti kentän yli suuntasi takaisin kohti Kuopion kenttää.

Moottoreiden käynnistystä. (klikkaa suureksi)
Käynnistystä
ATR rullaamassa bravoa pitkin kohti kiitotietä 10. (klikkaa suureksi)
Rullaamassa
Vaikka Joensuun kenttä on pieni, eikä liikennettäkään ole kovin paljon, tornissa on kuitenkin lennonjohtaja. Kaiken kaikkiaan lennonjohtotoiminta Joensuussa on varsin rauhallista, varsinkin näin talviaikaan, kun harrasteilmailijatkaan eivät juuri lennä talvella. Joensuun yli on sen sijaan paljonkin kansainvälistä lentoliikennettä, mutta se ei Joensuun lennonjohtoa työllistä, koska heidän hallitsemansa ilmatilan ylärajana on lentopinta 95. Tästä johtuen myös Joensuusta lähtevät koneet siirtyvät varsin nopeasti Tampereen aluelennonjohdon vastuulle lähdettyään Joensuusta.

Vierailu Helsinki-Vantaan lennonjohtoon olisi varmasti myös mielenkiintoinen johtuen toiminnan vilkkaudesta. Siellä ei luultavasti jää aikaa seurata hiihtokisoja tv:stä kuten Joensuussa vierailuni aikana tapahtui. Haluan tässä vaiheessa kiittää Joensuun lennonjohtoa sekä Aeron lentäjiä, jotka mahdollistivat käyntini koneen ohjaamossa. Toivottavasti juttu ei tuntunut lukijoista kuivalle. Annettakoon puutteet anteeksi allekirjoittaneelle, jolle tämä oli elämänsä ensimmäinen toimittajan työ.


Harri Ikonen - 02/2005


Lisää aiheesta:
  • Virtual Wingsin esittely Joensuun lentoasemasta  • etusivu - 1 - 2 - 3 - 4