Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

Salomon
1.     Salomon Kaukiainen - Virtual Finnairin uutta verta


Helsinkiläinen Salomon Kaukiainen liittyi Virtual Finnairin henkilökuntaan palveluksesta poistuneen Joona Väisäsen tilalle helmikuussa 2001. Heti alusta alkaen Salomon sai hoidettavakseen Väisäsen entiset tehtävät eli Helsingin lentäjäosaston hallinnan ja nyt noin yhdeksän kuukauden jälkeen mies on jo vanha konkari. Mutta kuka Salomon Kaukiainen todellisuudessa on? Siitä seuraavassa.

1. Olet syntynyt vuonna 1985. Kuinka pienestä asti olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista oli kiinnostuksesi tuohon aikaan?

Varsinainen kiinnostus ilmailuun alkoi ehkä n. 10-vuotiaana, lähinnä reissuja Helsinki-Vantaalle koneita katselemaan ja vähän erikoisempana osuutena lentoyhtiöiden aikataulujen keräilyä.


2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi?

Aika lailla samoihin aikoihin tutustuin myös Flight Simulatoriin, muita simulaattoreita en silloin pahemmin kokeillut, Microsoftillahan oli aika hyvä monopoli siviilisimujen puolella vielä silloin. Lähinnä pelailin kaverilla FS5.0:aa. Kun sain vuonna 1996 Internet-yhteyden, etsin alkuun lähinnä lentokoneiden kuvia ja tietoja netistä. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt mitään netin FS-lisäosa tarjonnasta.


3. Kuinka löysit Microsoftin Flight Simulatorin ja miten kehityit simulaattorilentämisessä nykypäivän tasolle?

Kuten sanoin, olin kokeillut FS:ää kaverilla jo aikaisemmin, mutta oman simulaattorin hankintaa esti lähinnä korkea hinta. Kuitenkin olin äitini kanssa Lontoossa vuonna 1996, jolloin myöhästyneen lentokenttäbussin ja koneen ylibuukkauksen takia jäimme rannalle koneesta, mutta British Airways tarjosi yön hotellissa ja reippaat korvaukset (n. 2000mk silloisella punnan kurssilla). Seuraavana aamuna olimmekin jälleen Heathrowssa taskut täynnä rahaa ja tax-freestä tarttui käteen FS 5.1 jolla varsinainen lentely vasta alkoi kiinnostus lentosimulaattoreihin muuttui todellisemmaksi. Eli voisi sanoa, että lentoyhtiö käynnisti varsinaisen lentosimulaattoriharrastukseni. Pikkuhiljaa lentotaito rupesi syntymään ja vuotta myöhemmin hankin FS98:n, minkä jälkeen pian tutustuin netistä saataviin lisäosiin. Lopulta tutustuin SATCO:n toimintaan ja reilut pari vuotta sitten lensinkin ensimmäisen nettilentoni, aikamoista sähläämistä silloin ;-).


4. Kuinka tutustuit Virtual Finnairiin ja miten päädyit henkilökuntaan?

Luin ilmoituksen yhtiön perustamisesta silloisen FS Finlandin sivuilta. En ehtinyt ensimmäiseen koulutusryhmään, mutta toiseen pääsin ja edelleen lentäjäksi. Henkilökuntaan päädyin viime talvena kun Joona Väisänen jätti tehtävänsä ajanpuutteen vuoksi. Olin jo aiemmin valitellut Joonalle kun lentolistoja ei kuulunut tms. (yksinkertaisesti ajanpuutteen vuoksi, kuten myöhemmin tuli ilmi) ja ajattelin, että "kyllähän mäkin nyt ton osaisin tehdä paremmin". Kun sitten paikka tuli avoimeksi rupesin kiinnostumaan, että osaisinkohan oikeasti. Muutenkin homma tuntui kiinnostavalta joten päätin hakea ja pääsinkin siihen.


5. Minkälaista työ Virtual Finnairissa on ollut?

Ihan mielenkiintoista, on ihan hyvä välillä seurata FS-toimintaa henkilökunnan, eikä vain käyttäjän puolelta. Aikaa työ ei loppujenlopuksi vie paljoakaan.


6. Kuinka tärkeä osa elämääsi Flight Simulator -harrastus ja siihen liittyvä toiminta on?

Kohtalaisen tärkeä, aika suuri osa tietokoneella käytetystä ajasta on joko lentelyä tai FS-nettisivujen katselua. Toinen ehkä vähän samansuuntainen harrastus on laivat ja merenkulku, mitä tulee sitäkin jonkin verran internetin puolelta seurattua.


7. Kuinka usein käyt FS Nordicin keskustelufoorumissa?

Melkeinpä aina kun ehdin, eli yleensä kerran pari päivässä, välillä vähän harvemmin.


8. Häiritsevätkö Flight Simulator- ja Virtual Finnair -puuhastelut muuta elämääsi?

Ei oikeastaan. Viime viikkoina koulun alettua on tosin välillä ruvennut aika loppumaan iltaisin kesken, mutta silti ei varsinaisesta häiriöstä voi puhua. Eli aikaa riittää lentelyyn, netissä surffailuun ja osastonjohtajan duuneihin ja vielä jää ylikin.


Salomon Azoreilla vuonna 2000 (klikkaa suureksi)
Salomon
9. Jääkö ilmailuharrastuksesi tietokonelentelyn tasolle vai harrastatko ilmailua tosielämässäkin?

Ihan virtuaaliselle tasolle jää, en harrasta mitään "oikeaa" ilmailua, mitä nyt ehkä vähän koneiden kuvausta ihan harrastusmielessä.


10. Mikä on mieleenpainuvin tosi-ilmailukokemuksesi?

Lähinnä tulee mieleen lennot setäni kanssa Finnairin Lentokerhon pienkoneilla (C-172 ja PA-28). Toinen mieleenpainuva kokemus oli lento viime marraskuussa Teneriffalta Helsinkiin, kun olin ohjaamossa n. puolet 6 tunnin lennosta. Ystävällinen kapteeni kertoili lähes kaiken mahdollisen koneestaan ja päästi vielä laskun ajaksi ohjaamoon. Unohtuneen kameran valotusaukon säädön takia vain kuvat menivät pieleen.


11. Minkälainen on oma lentokalustosi?

Kone on 333Mhz nuhapumppu jossa Riva TNT ja Microsoftin Force Feedback-tikku sekä simulaattorina FS98 joka toimiikin (yleensä) ihan sujuvasti. Täytyy toivoa että saisi uuden koneen tässä syksyllä että voisi ruveta harkitsemaan FS2002:n hankkimista.


12. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi niin Flight Simulatorin kuin elämäsi osalta?

Varmaankin koitan jatkaa Virtual Finnairissa, lentäjänä ja osastonjohtajana. Enköhän lukion jälkeen (ylioppilaana toivon mukaan ;-) mene armeijaan, todennäköisesti Ilmavoimien puolelle ja joskus myöhemmin varmaankin yritän Finnairille. Myöskin jos vain aikaa/rahaa on niin moottorilento ehkä houkuttelisi parin vuoden päästä.

PL - 2001


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5