Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

Tero Paassolan tie Virtual Finnairin lentäjäksi

DC-9-51
  Virtual Finnairin toiminta on hieman takkuilevan alun jälkeen saanut tuulta siipien alle. Ensimmäisen koulutuserän valmistuessa alkuvuodesta 2000 lensi tuore DC-9 perämies Tero Paassola yhtiön ensimmäisen reittilennon AY391 Helsingistä Kuusamoon 16.3.2000 ajassa 1h 7 min. Näin käynnistyi yhtiön säännöllinen reittiliikenne. Tie yhtiön lentäjäksi ei ollut kuitenkaan niin helppo kuin moni saattaa olettaa. Virtual Finnairin lentäjäksi pääseminen edellyttää useiden tuntien teoriaopiskeluja, kymmeniä lentotunteja sekä tarkastuslentojen suorittamista hyväksytysti. Vaikka kyse onkin perustietojen opiskelusta sekä tiettyjen perusrutiinien omaksumisesta, on virtuaalilentäjällä kuitenkin paljon opittavaa. Juuri koulutuksen suorittanut Tero Paassola kertoo mietteitään koulutuksestaan ja urastaan Virtual Finnairissa. (Perustiedot koulutuksesta yhtiön sivuilta)


1. Kuinka sait tiedon Virtual Finnairista?

FS Finlandin etusivun uutisesta luin Virtual Finnairin julkistamisesta.


2. Miksi halusit hakea lentäjäksi Virtual Finnairiin?

Olin jo aikaisemmin harkinnut liittymistä johonkin virtuaalilentoyhtiöön, mutta Virtual Finnairin huomattuani ei valinta ollut vaikea. Lisäksi tuo koulutusjärjestelmä tuntui houkuttelevalta.


3. Miten suhtauduit koulutukseen ennen sen alkamista?

Täytyy myöntää että jännitin jonkin verran, koska koulutuksen alkaessa en ollut kovinkaan kokenut FS-lentäjä eikä lentämiseen liittyvät tietoni olleet kovin hyvät ja tästä johtuen tuntui hieman pelottavalta, että oli kirjallisia kokeita ja lentokoe.


4. Mitä mieltä olet koulutuksen teoriaosuuksista?

Paljon hyödyllistä perustietoutta. Opin todella paljon lentämisen perusteista ja lentokoneen ominaisuuksista yleensä.


5. Entä lentokoulutuksesta?

Todella hyviä lentokoneen hallinta harjoituksia. Kokemattomampikin lentäjä oppii hallitsemaan koneen. Esimerkiksi itselläni ei aluksi laskukierroksessa onnistunut korkeuden ja nopeuden hallinta, mutta lentoharjoitusten jälkeen ei enää ollut minkäänlaisia vaikeuksia hallita niitä.


6. Mitkä ovat mietteesi PPL-koulutuksesta?

Oppii hyvin VFR-lentämisen perustaidot sekä oppii paljon uusia asioita lentokoneesta ja sen järjestelmistä.


7. Entä CPL- ja tyyppikoulutuksesta?

CPL-koulutuksessa sisäistää hvyin IFR-lentämiseen liittyvät asiat. Lisäksi erityisen hyvänä ja hyödyllisenä koin METAR-säätietojen tulkitsemisen opetuksen CPL-jaksossa. Tyyppikoulutuksessa pääsee hyvin sinuiksi uuden konetyypin kanssa mikäli kone ei ole ennestään tuttu.


8. Mitä mieltä olet koulutusjakson kokeista? (teoria ja lento)

Lentokoe ei ole vaikea aloittelijallekaan, jos vain on jaksanut tunnollisesti lentää PPL-jakson harjoituslennot. PPL-jakson teoriakoe on suhteellisen helppo, vaikka kyllä vaatii jonkin verran huolellista koulutusmateriaalin lukemista. CPL-koe olikin jo huomattavasti vaikeampi, se vaatii todella huolellista koulutusmateriaalin lukemista ja tutkimista sekä huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta itse koetta tehtäessa.


9. Mikä on yleismielipiteesi koulutuksesta?

Takuulla erittäin hyödyllinen kokeneellekin FS-pilotille. Koulutus antaa paljon, vaikka ei sitten pääsisikään jostain syystä yhtiön palvelukseen.


10. Tunnetko oppineesi jotakin koulutuksen aikana?

Tunnen hyvinkin. Ennen koulutusta en tuntenut lentokonetta tai FS:ää kovinkaan hyvin, mutta koulutus opetti paljon kummastakin.


11. Kuinka urasi Virtual Finnairissa on käynnistynyt koulutuksen jälkeen?

Erittäin hyvin. Olen lentänyt useita vuoroja niin Suomen sisäisillä reiteillä kuin myös ulkomaille ilman minkäänlaisia teknisiä ongelmia paitsi mitä nyt meinasi kerosiini kerran loppua...


12. Häiritseekö Virtual Finnairissa työskentely opiskeluasi?

Ei mitenkään, koska lentoja ei ole suinkaan joka päivä. Joskus saattaa vähän koulussa väsyttää, jos on edellispäivän lennot venyneet yömyöhälle, sillä pyrin lentämään pidemmätkin lennot ilman nopeutusta realistisuuden lisäämiseksi, mutta mitään pientä väsymystä suurempia haittoja en ole huomannut.


13. Millainen on oma "lentokalustosi"?

Isän kannettava PII 400 192MB ja Logitechin vanha Wingman Light -joystick. Polkimia en omista.


14. Oletko tyytyväinen Virtual Finnairiin ja sen toimintaan?

Erittäin tyytyväinen.


15. Tuletko jatkamaan virtuaalilentäjän uraasi jatkossakin?

Kyllä aikomuksena on jatkaa niin pitkään kuin koulu ja muut virtuaalisen elämän ulkopuoliset asiat vain sallivat.


16. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Ei minulla vielä ole oikein mitään tarkkoja suunnitelmia. Lukiossa olen vielä seuraavat kaksi vuotta, mutta mitä siitä eteenpäin, en osaa vielä tarkasti sanoa. Todennäköisimmin lukion jälkeen anon Kauhavalle suorittamaan varusmiespalveluksen ja sitten sen jälkeen haen Finnairille. Jos en lentäjäksi pääse niin yritän mekaanikoksi, mutta kuten mainitsin, mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.


  • Toukokuun ensimmäiseen päivään mennessä Tero Paassola on lentänyt yhteensä 30 tuntia ja 30 minuuttia.  • 13.4.2000

    etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5