Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

Ikaruksen ohjaamo
1.     Teemu Pienimäki - henkilökunnan laivastovastaava


Virtual Finnairin henkilökuntaa täydennettiin huhtikuussa upouudella laivastovastaavan tehtävällä, jota täyttämään tuli Teemu Pienimäki Kauhajoelta. Nyt Teemu on ollut tehtävässään parin kuukauden ajan ja on aika ottaa selvää mitä kuuluu laivastovastaavan tehtävään ja miltä tehtävä on vaikuttanut. Samassa otamme myös selvää mitä Teemu on todellisuudessa miehiään ja minkälainen on hänen "uransa" simulaattorimaailmassa. Seuraavassa siis esittelyssä Teemu Pienimäki.

1. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista kiinnostus oli alkuaikoina?

Kiinnostukseni ilmailuun alkoi puolitoista vuotta sitten, kun ostin kaverini suostumuksesta simulaattorin nimeltä Flight Unlimited III. Aivan aluksi homma tuntui epätoivoiselta, mutta mitä enemmän FU:lla lentelin sen enemmän hommasta kiinnostuin. Noin 4 kuukautta jaksoin tahkota FU3:sta, mutta sitten huomasin että muitakin simulaattoreita on olemassa. Hommasin FS2000:en johon jäinkin sitten lopullisesti koukkuun eikä mikään muu simulaattori ole siitä voittoa vienyt. Koneiden kuvaamisesta kiinnostuin noin puoli vuotta simuilla lentämisen jälkeen ja aina tuleekin otettua koneista kuvia silloin kun kamera on mukana.


Teemun kotikenttänä toimii Kauhajoki. (klikkaa suureksi)
torni
2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi? Miten kehityit nykypäivän tasolle?

Siis kiinnostuin ilmailusta simulaattoreiden kautta. Olen aloittanut Flight Unlimited 3:lla, jonka jälkeen hankin Flight Simulator 2000:n. Olen myös kokeillut Fly! ja Fly! 2 –simuja, mutta mikään niistä ei ole ollut kokonaisuudessa Flight Simulatoria parempia. Reilu puoli vuotta meni itse opettelemalla ja aina vähitellen opin sopivasti jotain uutta. Viimeksi opin jotain uutta Virtual Finnairin lentäjäkoulutuksessa.


3. Miten ja milloin löysit Virtual Finnairin ja miten päädyit henkilökuntaan?

Virtual Finnairin sivuille päädyin sattumalta joskus simuharrastukseni alkuaikoina ja sivut näyttivät mielenkiintoisilta. Siitä päivästä lähtien olen odottanut lentäjähaun avautumista ja nykyään lennän ATR 72:sta VF:issa. Henkilökuntaan päädyin kun näin ilmoituksen, jossa haettiin laivastovastaavaa. Heti en kuitenkaan tilaisuuteen tarttunut vaan vasta myöhemmin aloin kysellä Sami Purolta asiasta ja lopputuloksena oli laivastovastaavan paikka.


4. Mitä teet käytännössä tehtävässäsi laivastovastaavana?

Laivastovastaavana testaan koneiden, paneelien ja äänien toimivuuden FS2000 ja FS2002 –versioissa. Kummallekin simulaattoriversiolla testaan ja kokoan omat koneet, paneelit ja äänet, joita sitten VF:n lentäjät käyttävät lennoillaan. Ja laivastoa tietenkin päivitetään aina kun jotain uutta on löytynyt ja kun se on todettu toimivaksi.


5. Onko tehtävä ollut tähän saakka mielenkiintoinen?

Kyllä tähän asti on ollut ihan mieluinen, kun saan etsiä tietyille konetyypeille omat paneelit ja äänet ja FS2002 –versiolle on vielä aika niukasti hyviä ilmaislisäosia, joten välillä ei oikein tahdo löytyä mitään kunnollista ja toimivaa.


6. Mitä on luvaksi Virtual Finnairin lentäjille seuraavaksi sinun taholta?

Tällä hetkellä testaan Airbus A320:aa FS2002:ssa, jonka jälkeen vielä MD-11. Sitten kun FS2002-laivasto on kasassa, siirryn testaamaan koneita FS2000:ssa ja kokoan sille oman laivastopakettinsa.


Teemu ottaa myös kuvia lentokoneista aina tilanteen sattuessa kohdalle. (klikkaa suureksi)
Cessna
7. Olet myös VF:n lentäjä. Miltä lentäminen maistuu nykyään?

Lentäminen Virtual Finnairissa on mieluisaa ja kuukausittain tuleekin lennettyä aika paljon. Kaikki VF-lennot tulee lennettyä ja joskus jopa kaikki kuukauden lennot on lennetty viikon sisällä listan saamisesta.


8. Harrastatko jotakin muuta ilmailun saralla kuin simulaattorilentelyä?

Viime talvena kävin ultrakevytteorian (UPL) läpi, jolloin opin paljon uutta, kuten esimerkiksi ”kääntämään” METARin selvälle suomenkielelle. Aina välillä tulee myös käytyä paikallisella lentokentällä katsomassa koneita ja joskus myös lentämässäkin kaverin Piperilla.


9.Minkälainen on oma lentokalustosi?

Minulla on mielestäni ihan hyvä kone FS2002:ta pyörittämään: AMD Athlon 1200Mhz, 384MT muistia, GeForce 2 GTS/PRO 64MT sekä ohjaamiseen käytän CH Productsin Flight Sim Yoke USB:tä. Käyttöjärjestelmä on ainakin minulla todella vakaasti toimiva Windows XP.


10. Kerro jokin mielenkiintoinen tosi-ilmailukokemuksesi.

Kerran olen ohjannut 20 minuuttia ilmassa kaverini Piper PA28-140 Cherokee –konetta, joka on jäänyt mieleeni aika hyvin. Lähes välittömästi nousun jälkeen sain ottaa ohjat ja kokeilin kaartaa vasemmalle. Sain jopa kuulan pysymään keskellä kaarrossa. Koko 20 minuuttia meni hyvin eikä mitään ikävää sattunut.


11. Miten aiot jatkaa harrastustasi simulaattorimaailmassa?

No tietenkin jatkan VF:issa lentäjänä sekä laivastovastaavana. Nyt en ainakaan keksi mitään syytä lopettaa simuharrastusta vaan jatkan eteenpäin kuten ennenkin.


12. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi oman elämäsi osalta?

Yhteiskoulun jälkeen jatkan yhdistelmäopinnoissa. Joku ilmailuun liittyvä työ olisi varmasti mieluinen, mutta sen tarkemmin en vielä osaa sanoa.


PL - 05/2002


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5