Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

3.     Matkalla Maarianhaminaan (C172)

Matkalla Maarianhaminaan
Maarianhamina on yksi maamme suosituimmista matkalentokohteista harrasteilmailijoiden piirissä. Ahvenanmaan ilmasta käsin upean näköinen saaristo, Maarianhaminan nähtävyydet sekä saaren kaunis luonto houkuttavat vuosittain kymmeniä ellei jopa satoja harrasteilmailijoita suuntaamaan koneensa keulan kohti meristä lentoasemaa. Otimme selvää minkälainen on lentomatka meren taa ja miltä saaristo ilmasta käsin näyttää. Seuraavassa kertomus lennosta Jyväskylästä Maarianhaminaan Cessna 172:lla helatorstaina 2004.


Alkuvalmisteluja

Helatorstaiaamuna vuonna 2004 Jyväskylän lentoasema kylpi auringossa. Keväinen taivas oli tyhjä pilvistä, ja aamuaurinko paistoi suoraan maahan pyrkien lämmittämään sitä kiivaasti. Auringonpaisteesta huolimatta lämpötila oli kuitenkin vain neljä astetta, jonka kylmyyttä kahdeksan solmun voimakkuudella puhaltava tuuli vielä tehosti. Päivä oli kuitenkin lämpenemään päin.

Aikomuksenamme oli lentää Keski-Suomen Ilmailijoiden Cessna 172:lla, rekisteriltään OH-CHY, suoralla lennolla Jyväskylästä Maarianhaminaan ja palata illalla takaisin. Ryhmämme koostui neljästä henkilöstä, joista kaksi oli puhtaasti matkustajia. Etupenkkiläisistä toisen tehtävänä oli koneen päälliköiminen ja toisen matkan ikuistaminen sekä yleinen avustaminen.

Matka alkoi Jyväskylän briefingistä, jossa tutkittiin säät ja notamit sekä laadittiin lentosuunnitelma. (klikkaa suureksi)
Briefing
Koneemme OH-CHY löytyi hallista. (klikkaa suureksi)
Hallista
Jyväskylän lentoasemalla ensimmäinen tehtävä oli pistäytyä briefingissä tutustumassa sääennusteisiin ja reittiin vaikuttaviin notameihin sekä laatimassa lentosuunnitelma. Säätietojen mukaan reitillä vallitseva sää oli varsin hyvä, ja ennusteetkin lupailivat loppupäiväksi paluun mahdollistavaa säätä. Tuuli oli ennustettu koko päiväksi varsin kovaksi jo 2000 jalasta ylöspäin, joten päätimme lentää vastatuuleen lennettävän menomatkan noin 2000 jalassa. Myös Maarianhaminaan oli ennustettu päiväksi kovaa tuulta kiitotien sivusta, mutta koska sen oli arvioitu säilyvän koneellemme sallituissa rajoissa, päätti koneemme päällikkö lähteä matkaan. Reitiksi lentosuunnitelmaan kirjattiin EFJY-HAL-PIR-EFMA, joten reitti kulkisi suoraan Hallin ja Pirkkalan vorrien ylitse, jonka jälkeen lennettäisiin suoralla linjalla Maarianhaminaan.

Päällikkö tarkastamassa konetta matkustajien odottaessa kärsimättöminä. (klikkaa suureksi)
Valmistelu
HY saa tankit täyteen AVGAS 100LL -polttoainetta ennen matkaan lähtöä. (klikkaa suureksi)
Tankkaus
Briefingistä lähdön jälkeen siirryimme hallille, jossa OH-CHY odotti matkaan pääsyä. Hallin ovi auki, kone ulos hallista ja päällikkö ryhtyi tarkastamaan konetta. Öljyt, yleinen kunto ja kierros koneen ympäri eri paikkoja tarkastaen. Kun kone oli noin kymmenen minuutin jälkeen todettu lentokelpoiseksi, siirrettiin tavarat koneeseen, jonka jälkeen myös ihmiset asettuivat paikoilleen. Nyt oli edessä rullaus tankkauspaikalle. Cessnan moottori hyrähti käyntiin, ja rullausselvityksen saamisen jälkeen rullasimme lentoaseman tankkauspaikalle pääasematasolle.


Ilmaan

Noin viisi minuuttia kestäneen tankkauksen jälkeen koneemme tankit olivat täynnä, joten nyt oli aika asettua koneeseen osapuilleen kaksi tuntia kestävää lentoa varten. Tarvittavat tavarat oli syytä kaivaa esiin, ja kaikki muu asetettiin tavaratilaan takapenkkien taakse. Ovet suljettiin, ja päällikkö ryhtyi valmistautumaan lentoon tarkastuslistan avulla. Listan luvun myötä moottori hyrähti käyntiin toistamiseen ja pian tämän jälkeen korviin kajahti Jyväskylän ATIS. Tiedotuksen mukaan kentällä vallitsivat cavok-olosuhteet, lämpötila oli neljä astetta ja tuuli puhalsi suunnasta 300 astetta kahdeksan solmun nopeudella. Kello 0750 Suomen aikaa pyysimme rullausselvityksen, ja vastauksena saimme selvityksen rullata kiitotien 30 odotuspaikalle. Kone nytkähti liikkeelle ja matka kohti Maarianhaminaa oli alkanut.

Tarkastuslistan luku etenee odotuspaikalla delta. (klikkaa suureksi)
Odotus D
Jyväskylän kostea asemataso jää taakse. (klikkaa suureksi)
Lentoonlähtö
Odotuspaikalla delta päällikkö luki "ennen lentoonlähtöä" -tarkastuslistan ja suoritti moottorin koekäytön sen mukaisesti. Samalla lennonjohtaja antoi reittiselvityksen, joka käski jättämään lähialueen SAHRA:n kautta VFR-lentosäännöillä. Hetken hämmennyksen jälkeen päällikkö pyysi lennonjohtajaa vahvistamaan, että meidän haluttiin todellakin lentävän SAHRA:sta, joka sijaitsi hyvin kaukana reitistämme. Vastauksena saimme huomattavasti tyydyttävämmän selvityksen jättää lähialue reittimme varrella olevan VESKA:n kautta. Koekäytön jälkeen olimme valmiita lentoonlähtöön, ja ilmoituksen jälkeen saimme lentoonlähtöselvityksen. Rullasimme kiitotielle 30, tehot täysille, ja Cessnan 160 hevosvoimaa ryhtyivät kiskomaan konettamme taivaalle. Aikaan 0755 OH-CHY:n pääteline irtosi kiitotien pinnasta ja aloitimme nousun kohti 1400 jalkaa, joka oli VESKA:n suurin sallittu korkeus.


Matkalentoa

Suuntaamassa vasemmalla kaarrolla kohti VESKA:a. (klikkaa suureksi)
Vasen kaarto
Tikkakosken taajaman reunaa sekä sinisenä hohtava Luonetjärvi. (klikkaa suureksi)
Luonetjärvi
Vasemmalla kaarrolla suuntasimme kohti VESKA:a, joka sijaitsi Jyväskylän lähialueen lounaiskulmassa. Idästä nouseva aamuaurinko valaisi kauniisti edessämme levittäytyvän maiseman ja Keski-Suomen järvet ja metsät pääsivät oikeuksiinsa kirkkaassa aamussa. Kylmä sää teki aamusta raikkaan ja maisemat olivat kerrassaan katselemisen arvoiset. Lentäminen vakuutti taas omalla hienoudellaan, jota se oli tosin tehnyt joka kerta tähän saakka. 1400 jalkaa saavutettiin nopeasti, ja tehon vähennyksen jälkeen astuimme vaakalentoon. Jyväskylän kaupunki jäi vasemmalle kun taas etuoikealla levittäytyi pelkkää metsää.

Kohti Hallia edessä levittäytyvien metsien yli. (klikkaa suureksi)
Halliin
Kohtalaisen kaunista maisemaa Jyväskylän ja Hallin välillä. (klikkaa suureksi)
Halliin
Aikaan 0801 saavuimme VESKA:an ja päällikkömme ilmoitti "VESKA outbound" ja pyysi samalla nousta Jyväskylän TMA:lle korkeudella 2000 jalkaa tai alle. Lennonjohtaja suostui tähän, ja pienellä tehonlisäyksellä aloitimme loivan nousun. Samalla suuntasimme kulun kohti Hallin vorria, jonka taajuus oli asetettu NAV 1 -radioon. Hetken kuluttua lähestyimme 2000 jalkaa, joten pysäytimme nousun ja siirryimme takaisin vaakalentoon. Aikaan 0801 ilmoitimme "TMA outbound", josta eteenpäin jatkoimme matkaa valvomattomassa ilmatilassa Hallin tornin ollessa suljettuna. Vaihdoimme radioon Hallin tornin taajuuden, jolla päällikkömme ilmoitti aikeemme Hallin liikenteelle.

Reitti kulki Hallin lentoaseman yli aivan sen pohjoisreunaa viistäen. (klikkaa suureksi)
Halli
Kello 0820 ylitimme Hallin lentoaseman sen pohjoisreunaa viistäen. Lentoasema oli vielä unessa, ja maassa vaikutti rauhalliselta. Ihmiset
Tamperetta kohti lentäessä pilviä alkoi muodostumaan. (klikkaa suureksi)
Tampereelle
viettivät selvästikin pyhäpäiväänsä nukkumalla pitkään. Asetimme NAV 1 -radioon nyt Pirkkalan vorrin, jota kohti ryhdyimme lentämään. Samalla seurasimme reittimme säätä kuuntelemalla Pirkkalan ATIS-tiedotteen. ATIS kertoi Pirkkalassa olevan pilviä few (1-2/8) 900 sekä 4200 jalan korkeudella, vaakanäkyvyyttä olevan 40 kilometriä, tuulen puhaltavan suunnasta 300 astetta 7 solmun nopeudella ja lämpötilan olevan kuusi astetta. Sääolosuhteet olivat siis erinomaiset lennon jatkamiseen Tampereen yli.

Juuri ennen Tamperetta vastaan tuli matkan ensimmäinen sade. Edessä siintää Tampereen kaupunki. (klikkaa suureksi)
Sadetta
Tampereen keskustan yllä hieman alle 2000 jalan korkeudella. (klikkaa suureksi)
Tampere
Tamperetta kohti suunnatessa aurinko oli jo lämmittänyt maata siinä määrin, että cumulus-pilviä alkoi muodostumaan hieman yläpuolellemme. Auringon voiman seurauksena myös termiikki oli alkanut heiluttelemaan konettamme aiempaa enemmän, mutta jämäkässä Cessnassa pienet termiikit eivät liiemmin häirinneet. Kello 0824 otimme yhteyden Pirkkalan torniin, jolta pyysimme selvitystä Pirkkalan TMA:lle 2000 jalkaa tai alle. Samalla arvioimme saapuvamme TMA:lle aikaan 28. Vastauksena saimme pyytämämme selvityksen ja matkamme jatkui suoraan kohti Pirkkalan lentoaseman reunassa sijaitsevaa vorria. Tampereen kaupungin lähestyessä eteemme ilmestyi myös ensimmäinen harmaa alue, joka oli selkeästi heikkoa sadetta. Pian tuulilasiin ropisikin ensimmäiset pisarat, mutta lyhyeksi jäänyt pieni vesisade ei matkantekoa häirinnyt.

Tampere-Pirkkalan nukkuva lentoasema jäi hieman vasemmalle. (klikkaa suureksi)
EFTP
Kello 0840 ylitimme TMA:lla lentäen Tampereen kaupungin ydinkeskustan, joka vaikutti sekin varsin nukkuvalta. Kaupungista, jota ei aiemmin ollut nähnyt ilmasta käsin, oli hauska bongata tuttuja kohteita, ja tunnistuslistalle päätyivät ainakin Särkänniemi ja Näsinneula sekä ydinkeskustan tutut alueet. Neljä minuuttia myöhemmin ohitimme Pirkkalan lentoaseman hieman sen pohjoispuolelta, ja lentoaseman toiminta vaikutti yhtä kuolleelta kuin Hallissakin. Koko Pirkkalan tornin taajuudella olon aikana ei taajuudella ollut kuulunut lainkaan muuta liikennettä, joten tamperelaisetkin taisivat olla yhä unten mailla kaupunkia ja lentoasemaa myöten.


Kohti Merta

Varuskuntapaikkakunta Säkylä sijaitsi kauniisti tummansinisen Pyhäjärven rannalla. (klikkaa suureksi)
Säkylä
Lentämässä radiaalia 231 kohti Maarianhaminaa. (klikkaa suureksi)
Paneli
Pirkkalan lentoaseman ja vorrin ohituksen jälkeen ryhdyimme lentämään Pirkkalan vorrin radiaalia 231, jonka oli määrä johtaa meidät suoraan kohti Maarianhaminaa. Maisemat muuttuivat nyt huomattavasti peltovoittoisemmiksi ja samalla tasaisemmiksi. Samalla myös Tampereen päällä olleet pilvet olivat hävinneet, ja nyt matka jatkui kauniissa auringonpaisteessa. Aikaan 0855 ilmoitimme TMA:n ulos, ja nyt matka jatkui valvomattomassa ilmatilassa aina Maarianhaminan TMA:han saakka. Pari minuuttia yhdeksän jälkeen ohitimme heräilevän Huittisen kaupungin ja tasan seitsemän minuuttia myöhemmin varuskuntapaikkakunta Säkylän. Säkylä sijaitsi kauniisti suuren Pyhäjärven rannalla, ja aamuaurinko korosti sen rakennuksia vasten tummansinistä järveä saaden ne hehkumaan maaston keskeltä. Paikkakunta vikutti kerrassaan viihtyisältä ja ennen kaikkea kauniilta.

Pyhäjärven ylityksen jälkeen edessä alkoi siintämään meri, ja pian meren rannalta alkoi myös hahmottumaan Uudenkaupungin rakennuksia. Hieman ennen Uudenkaupungin ohitusta saatiin ensimmäistä kertaa kuuluville Maarianhaminan ATIS, joka ilmoitti sään olevan varsin odotetun kaltainen. Pieniä pilviä lepäsi 1200 jalassa ja lämpötila oli seitsemän astetta. Tuuli oli odotetusti kohtalaisen voimakas sen puhaltaessa suunnasta 330 astetta 16 solmun nopeudella. Päällikkö päätti jatkaa matkaa, koska olosuhteet olivat riittävät koneen saattamiseksi laskuun.

Tulossa meren rannalle. Uusikaupunki näkyy kuvassa kauempana. (klikkaa suureksi)
Uusikaupunki
Uudenkaupungin saariston päällä. (klikkaa suureksi)
Saaristo
Ohitimme Uudenkaupungin reilusti vasemmalta, ja nyt siirryimme meren ylle. Tästä eteenpäin tilanne olisi sellainen, että mahdollisessa pakkolaskutilanteessa emme päätyisikään enää maalaisisännän pellolle tai metsään vaan hyiseen hieman yli nolla-asteiseen mereen. Alapuolella liukuvat kivikkoiset kalliosaaret eivät houkuttaneet yrittämään laskua kiinteälle alustalle, vaan vesi olisi käytännössä ainoa vaihtoehto. Ei auttanut muuta kuin toivoa, että HY palvelisi yhtä hyvin kuin tähänkin saakka, sillä ajatus kylmästä uintireissusta ei tuntunut houkuttelevalta. Alapuolella sijaitseva Kustavin ja Uudenkaupungin saaristo oli ilmasta käsin aamuauringossa katsottuna äärettömän kaunis, ja vihreänä lainehtiva meri korosti harmaiden kallioluotojen kauneutta. Lisäohjelmaa tarjosi parhaillaan käynnissä olevan Suuren Seikkailun bongaus, mutta yritys jäi tuloksettomaksi.

Perille

Pakkolaskutilanteessa edessä olisi uintireissu. (klikkaa suureksi)
Saaristo
Lähestymässä määränpäätä. Maarianhaminan kaupunki vasemmalla ja lentoasema oikealla. (klikkaa suureksi)
Maarianhamina
Jonkin ajan jälkeen aloimme lähestymään Maarianhaminan TMA:ta, joten asetimme radiotaajuudeksi Maarianhaminan tornin 118,000 MHz. Lentomatka jatkui tähän mennessä karuimman kallioluotomaiseman yllä, ja hetken lentelyn jälkeen otimme yhteyden Maarianhaminan torniin pyytäen selvitystä TMA:lle 2000 jalkaa tai alle. Vastauksena saimme selvityksen TMA:lle sekä liittymään oikeaan myötätuuleen kiitotielle 03. Matkaa oli jäljellä nyt reilut 20 mailia. Ahvenanmaan saaristo muuttui suuremmaksi ja suuremmaksi ja pian alle ilmestyi pieniä kyliä ja saaristoteitä. Ahvenanmaan teistä pisti silmään välittömästi niiden punaisuus, joka sai tiet näyttämään paljon pirteämmiltä kuin Manner-Suomessa.

Liittymässä hetken kuluttua oikeaan myötätuuleen kiitotielle 03. (klikkaa suureksi)
Kenttä
Oikeassa myötätuulessa kiitotielle 03. (klikkaa suureksi)
Myötätuuli
Muutamien minuuttien lentelyn jälkeen saavuimme Ahvenanmaan pääsaaren päälle ja joitakin hetkiä tämän jälkeen alkoi edestä siintämään Maarianhaminan kaupunki. Matka jatkui kohti kaupunkia, jonka oikealla puolella lentoaseman oli määrä sijaita. Pudotimme korkeutta, ja samalla Maarianhaminan kaupunki lähestyi. Hetken kuluttua myös lentoasema ilmestyi näkyviin. Jatkoimme kohti oikeaa myötätuuliosaa. Kello 0958 liityimme Maarianhaminan kaupungin ja lentoaseman välistä kulkevaan laskukierrokseen ja ilmoitimme liittymisen oikeaan myötätuuleen kiitotielle 03. Vastauksena lennonjohtaja antoi ohjeen jatkaa lähestymistä. Tuuli oli nyt melkoisen voimakas ja painoi konettamme suoraan sivusta. Myös puuskat vaikuttivat kohtalaisen voimakkailta.

Loppuosalla. (klikkaa suureksi)
Loppuosa
Taiturointia puuskissa. (klikkaa suureksi)
Loppuosa
Kääntyessämme perusosalle lennonjohtaja antoi laskuselvityksen ja nyt edessä olisi enää loppulähestyminen puuskaisessa säässä. Kone heittelehti varsin voimakkaasti loppuosalla, mutta etevä pilotti piti koneen ohjaksissa, eikä päinvastoin. Loppuosalla laipat laskettiin 20 asteeseen, jonka jälkeen lähestyminen eteni kohti kiitotien alkupuoliskoa. Kovasta tuulesta johtuen päällikkömme tähtäsi laskua hieman normaalia pidemmälle, mutta muuten lasku eteni normaalisti. Kiitotietä lähestyessä puuskat heittelivät konetta yhä melkoisesti, mutta lopulta, aikaan 1003, kone istui kiitotien pintaan erittäin siististi vallitsevan tuulen huomioon ottaen.

Parkissa ruudussa 4. (klikkaa suureksi)
Perillä
OH-CHY jäi seisomaan yksin tuuliselle asematasolle. (klikkaa suureksi)
Maarianhaminassa
Laskun jälkeen lennonjohtaja ohjeisti rullaamaan asematasolle ja antoi valita pysäköintiruudun vapaasti. Rullasimme asematasolle seisovan European Executive Expressin Jetstreamin ohi pysäköintialueelle ja pyöräytimme koneen parkkiin ruutuun 4. Moottori sammuksiin, koneen valmistelu pysäköintiä varten, ja ihmiset ulos koneesta Ahvenanmaan hyiseen säähän. OH-CHY jäi seisomaan tuuliselle asematasolle kun neljän hengen ryhmämme siirtyi sisätiloihin ja viettämään aikaa Maarianhaminan keskustassa. Menomatka Maarianhaminaan oli ohi ja paluu olisi edessä muutamien tuntien päästä.


Pekka Lehtinen - 07/2004


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4