Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

Hannu Elomaa - helikopterista liikennekoneeseen

Super Puma -perusharjoitus
  Hannu Elomaa on yksi niistä Virtual Finnairin lentäjistä, jotka ovat läheisessä suhteessa ilmailuun muutenkin kuin virtuaalisesti. Hän lentää ammatikseen helikopteria. Näin ollen Hannu on elävä todiste siitä, että myös ammattilentäjät osaavat nauttia virtuaalilentämisen saloista. Nyt merkittävän sotilas- ja rajavartiolentämisen lisäksi Hannu on aloittanut myös virtuaalisen uran liikennekoneen ohjaimissa, ATR72-perämiehenä. Onko valinta ollut mieluisa, siitä seuraavassa.


1. Koska ja miten kiinnostuit ilmailusta?

Aluksi tuli pikkupoikana seurattua Satakunnan Lennoston lentämistä Porissa, joka oli kotikaupunkini. Varsinaisesti kiinnostus ilmailuun heräsi lukioaikana, kun piti miettiä missä ja miten asevelvollisuus tulisi järkevästi suorittaa.


2. Mitkä olivat ensimmäiset yhteytesi oikeaan ilmailuun?

Kyllä se taisi olla vasta Ilmavoimien kurssilla. Olin siis nk. Pystymetsästä vedetty varusmiesohjaaja.


3. Kuinka päädyit ammattilentäjäksi?

LentoAuk:n lopulla kysyttiin halukkuutta RVL:n oppilaspaikoille ja minä olin vapaaehtoinen. Syynä tähän lieni se, että olen kotoisin rannikkoalueelta ja meri sinänsä on kiehtonut minua koko ikäni. Joten miksi ei voisi myös lentää merialueella.


4. Koska ja miten ilmailukiinnostuksesi siirtyi myös tietokoneiden pariin?

Oikeastaan FS sinänsä oli riittävä peruste tietokoneen hankintaan.


5. Koska ryhdyit lentämään Flight Simulatorilla?

Versio 5.1 oli ensimmäinen FS:n kehitysaste, jolla olen enemmän lentänyt. Jollakin aiemmalla versiolla lensin silloin, kun käytössä oli Spectrum-merkkinen tietokone.


6. Kuinka sait tiedon Virtual Finnairista?

Flight Simulator Finlandin kotisivulla näin jutun Virtual Finnairin perustamisesta.


7. Miksi halusit lentäjäksi Virtual Finnairiin?

Kyseessä on puhtaasti motivaatio. Tuskinpa tulisi lennettyä kotona juurikaan, ellen kuuluisi johonkin VA:han. Paras vaihtoehto on tietysti kotimaista yhtiötä mallintava VA.


8. Mitä mieltä olet läpikäymästäsi Virtual Finnairin koulutuksesta?

Koulutus oli tosi hyvä. Koulutuksen suunnittelijan homma ei ole ollut helppo. Kaikki lentämisen perusteet tulivat esiin melko kansantajuisesti ja testeillä katsottiin, että jokainen on asiat myös omaksunut. IFR-osuuteen olisin kyllä kaivannut perusteet ADF majakoiden käytöstä lähestymisissä. Kaikilla kentillä ei suinkaan ole tutkalennonjohtajaa ohjaamassa koneita ILS:n aloituspisteeseen.


9. Oliko koulutus helppoa ammattilentäjälle?

No, sanotaan nyt, että oli. Täytyy kyllä myöntää, että kertasin asioita hiukan ennen kokeiden suoritusta. Kummankaan jakson kokeista en kylläkään saanut täysiä pisteitä. Saattoi tosin olla pieniä näkemyseroja tarkastajan kanssa "kuva-arvoitusten" tulkinnasta.


10. Vaikuttiko koulutus jollakin tavalla simulaattorilentämiseesi?

Eipä juuri, menetelmätuntemus ja lentämisen perusteet ovat tuttuja jo leipätyön puolelta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin suhtautunut kevytmielisesti koulutukseen.


Hannu Elomaan ura lentäjänä:
 • ilmavoimat:
  • ilmavoimien varusmieskurssi 1987 (Vinka)
  • päällystökurssi (Vinka, Hawk)
 • lentoaika leko: n. 300 h
 • Rajavartiolaitos:
  • PPL(heko) 1991 (AB206)
  • CPL(heko) 1991 (AB206)
  • Super Puma kelpuutus 1994
  • ATPL(heko) 1998
  • päivystävän kapteenin kelpuutus 2000
 • lentoaika heko: n. 2500 h
11. Kuinka urasi Virtual Finnairissa on käynnistynyt?

Hiukan on meinannut pitää kiirettä. Kevät- ja kesäaika on kiireisintä aikaa sekä töissä että harrastustenkin (moottoripyöräily) puolesta.


12. Kuinka sinulla riittää aikaa ja intoa lentää virtuaalisesti oikean lentämisen lisäksi?

Ajan suhteen katso edellistä vastausta. Intoa riittää kyllä mukavasti. Itse asiassa FS on oikein hyvä menetelmäharjoituksiin varsinkin omassa hintaluokassaan.


13. Oletko tyytyväinen liittymiseesi Virtual Finnairiin?

Kyllä olen.


14. Millainen on oma lentokalustosi?

P200, 64MB, VOODOO II, 19" näyttö. Eli ei mikään kummallinen nykystandardien mukaan. Ohjaimiin olen panostanut hiukan enemmän; CH flight yoke ja CH pro pedals.


15. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi niin Flight Simulatorin kuin oman elämäsi osalta?

Tärkeimpänä on perheen tulevaisuus. Olen kahden lapsen isä (2,5v ja 1,5kk) ja lasten kasvatus onkin yksi suurimmista haasteista seuraavat 20 vuotta. Seuraavana tavoitteena on kehittyä työssä mahdollisimman hyväksi. Jokainenhan tietää, että lentäjän uralla ei koskaan ole valmis ja täydellinen. Jos siltä alkaisi tuntua on syytä lopettaa ja nopeasti ennen kuin aiheuttaa mitään vahinkoa. FS:n osalta voin sanoa, että homma jatkuu niin kauan kuin se tuntuu mukavalta.


23.5.2000


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5