Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Mika Koso - henkilökunnan uusin jäsen


Virtual Finnairin henkilökunta on vaihtunut viime aikoina hyvinkin tiheään tahtiin. Sami Puro ja Pekka Lehtinen ovat olleet jo pitkän aikaa ainoat yhtiön nykyisessä toiminnassa mukana olevat perustajajäsenet muun joukon ollessa enemmän tai vähemmän uudempaa. Fakta kuitenkin on, että Virtual Finnairin pyörittämiseen ei kaksi miestä riitä ja niinpä henkilökuntaan astui uusi jäsen 23-vuotias Mika Koso paikkaamaan vajetta henkilöstössä. Seuraavassa jo perinteiseksi muodostunut haastettalu henkilökunnan uudesta tulokkasta.

Mika Koso Charles de Gaullen lentoasemalla Pariisissa.
Mika Koso
1. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista kiinnostus oli alkuaikoina?

Olen ollut kiinnostunut ilmailusta 6-vuotiaasta lähtien. Kun äiti on matkustamisen kanssa paljon tekemisissä, niin minä pääsin aina vähän siinä siivellä mukana. Pienestä pojasta lentokoneet olivat jotain aivan uskomatonta. Silmät siinä vaan kiilui, ja sitten vähitellen alkoi myös lentäjän ura kiinnostamaan.


2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi?

Periaatteessa siviilipuolen simulaattorilentäminen alkoi FS4:n aikoihin, mutta vielä tuolloin kiinnostus ei ollut suurta. Toisin sanoen se oli satunnaista, mutta hävittäjäsimulaattoreita sen sijaan tuli tahkottua sitäkin enemmän.


3. Kuinka löysit Microsoftin Flight Simulatorin ja miten kehityit simulaattorilentämisessä nykypäivän tasolle?

MS Flight Simulator 4 löytyi kaverin diskettilaatikosta, jolloin tutustuin peliin ensi kerran. Tämän jälkeen vasta FS2000 ilmestymisen jälkeen alkoi tosi lentäminen, vaikka FS5 tuli nähtyä muutamaan kertaan. Lentäminen tuli opittua vasta kunnolla VF:n koulutuksessa. Kaikki mukaan, jotka haluavat kehittyä lentäjänä.


4. Kuinka tutustuit Virtual Finnairiin ja miten päädyit henkilökuntaan?

Virtual Finnairin löysin aivan sattumalta. Etsin lisäosia ja törmäsin FSNORDIC.NET:iin. Sieltä tieni kulki Virtual Finnairin sivuille ja sopivasti oli lentäjienhaku avoinna. Ajattelin tuolloin yrittää ja en ole katunut päätöstäni. Sitten kun Sami etsiskeli uutta osaston johtajaa, niin minä tarjouduin vapaaehtoiseksi.


5. Minkälaista työ Virtual Finnairissa on ollut?

Työ on ollut mukavaa ja rentouttavaa. Ei mitään vaikeuksia, kiitos Samin hyvien ohjelmien. ;-) Työtahti varmaan kiristyy, kunhan saadaan otettua uusia lentäjiä. Tällä hetkellä 2.osastossa on vain 3 lentäjää, joten ei tuota sen suurempia ongelmia.


6. Kuinka tärkeä osa elämääsi Flight Simulator -harrastus ja siihen liittyvä toiminta on?

Pyrin lentämään kaikki VF:n lennot ja tähän mennessä kaikki lennot on tullut lennettyä. Toivon mukaan ehdin myös tulevaisuudessa, vaikka jossain vaiheessa saattaa tulla hieman vaikeuksia ajanpuutteen takia. Sinällään Flight Simulator -harrastus ei ole elämän ja kuoleman kysymys minulle, kun en edes tee mitään koneita jne.


7. Kuinka usein käyt FS Nordicin keskustelufoorumissa?

Pyrin käymään FS Nordicin keskustelufoorumissa lähes päivittäin, jos vain on mahdollisuus konetta käyttää.


8. Häiritsevätkö Flight Simulator- ja Virtual Finnair -puuhastelut muuta elämääsi?

Opiskelu tulee minulle ehdottomasti ensi sijalla. Voin sanoa, että nämä puuhastelut Flight Sim maailmassa eivät ainakaan vielä ole häirinneet muuta elämääni ja tuskin tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa yhtään sen enempää.


9. Jääkö ilmailuharrastuksesi tietokonelentelyn tasolle vai harrastatko ilmailua tosielämässäkin?

Tällä hetkellä on valitettavasti vain tietokonetasolla, mutta tulevaisuudessa aion suorittaa ainakin yksityislentäjän lupakirjan. Ajankohta on valmistumisen jälkeen.


10. Mikä on mieleenpainuvin tosi-ilmailukokemuksesi?

Mieleenpainuvin ilmailukokemus oli varmaankin matkustaminen puolityhjässä Iberian 747-400 koneessa Madridista Mexico Cityyn. Vinha tunne istua aivan takana, kun kone rullaa kiitorataa kohti. Vaappui siis kuin haavanlehti. ;-) Ohjaamovierailu oli myös todella mukava kokemus.


11. Käytkö koskaan esim. Helsinki-Vantaalla koneita ihailemassa?

En käy ihailemassa varta vasten Helsinki-Vantaalla koneita, mutta jos lähden matkalla jonnekin päin, niin on varmaa että nenä on kiinni ikkunassa. ;-)


12. Minkälainen on oma lentokalustosi?

Ihan perus Thrustmaster joystick. Tietokone on AMD 1400 Mhz ja 256 RAM PC133 Mhz, Voodoo 3000, 15 tuuman näyttö.


13. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi niin Flight Simulatorin kuin elämäsi osalta?

Ainakin pyrin jatkamaan VF:n joukoissa niin pitkään, kun asiat sen sallii. Flight Simulatoria itsessään tulen varmaa käyttämään hamassa tulevaisuudessa. Varmaan niin pitkään, kunnes tekohampaatkin irtoaa lopullisesti...heh hee. Oikeassa elämässä pyrin valmistumisen jälkeen yrityselämässä niin pitkälle kuin rahkeet riittävät...ja kyllähän ne riittää ;-) Tosin...olisihan tuo ammattilentäjän tutkinto aika hunajaa minulle, mutta tämä selviää vasta valmistuttuani. Kevääksi Kanadaan opiskelemaan ja takaisin kesäksi ja toivon mukaan valmistun vuoden 2003 alkuun mennessä AMK:sta.


PL - 2001


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5