Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Jake Vikmanin monet kasvot

S2000 ohjaamossa


Jake Vikman on ilmailun saralla monipuolinen mies. Monet tuntevat hänen nimensä ilmalijan nettikauppa Pilotmedian takaa mutta kuinka moni tietää, että hän on myös ollut mukana Virtual Finnairin perustamisen alkuvaiheissa ja toimii nykyään Virtual Finnairin Airbus A320-lentäjänä? Jake on myös yksi Virtual Finnairissa kauimmin olleista lentäjistä ja hänellä on takanaan jo yhteensä neljä eri konetyyppiä. Lisäksi hänen yli 300 tunnin lentoaika yhtiössä on yksi suurimmista ja puhuu varmasti puolestaan. Jake on siis todellakin monessa mukana ja seuraavassa selvitämme lisää tietoja miehen menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuuden näkymistä.

1. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista kiinnostus oli alkuaikoina?

Itseasiassa ilmailukärpänen puri vasta vuonna 1996, jolloin ensimmäistä kertaa matkustin lentokoneella. Tosin minusta tuntuu, että ilmailu on ollut sydämessäni jo syntymästä saakka. ;) Ensimmäisen lentomatkan jälkeen tulikin sitten EFTU:lla vietettyä monta mielenkiintoista päivää koneita ihaillen.


Mahdollisesti tuleva opiskelupaikka? (klikkaa suureksi)
SAS Academy
2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi? Miten kehityit nykypäivän tasolle?

Melkein heti ensimmäisen lentomatkani jälkeen sain kaverilta MSFS 5.1:n lainaksi. Motivaatio simulaattoria kohtaan laski kuitenkin nopeasti, kun oikeaoppisesti lentämään oppiminen tuntui aivan mahdottomalta. Löydettyäni Sami Puron maineikkaan FS Finlandin ja Mika Hissan Finnairin mallit Flight Simulatoriin, sain kuitenkin jälleen uutta puhtia harjoittelemiseen ja johan ne ILS-lähestymisetkin alkoivat sujua. Sittemmin tutustuin myös muihin simulaattoreihin aina Sierra Pro Pilotista B747 Precision Simulatoriin. Jotain alkuaikojen simulentämisestäni kertoo mm. se, että navigointi paikasta paikkaan tapahtui pelkästään koordinaattien avulla. ;) Huomattavalla itseopiskelulla ja sitkeällä harjoittelulla kehityin sitten tasolle, jota on käyty ihan Finnairin simuosastollakin testaamassa.


3. Olit mukana Virtual Finnairin perustamisen alkuvaiheissa. Miten päädyit mukaan perustamiseen ja mitä tapahtui?

Ennen Virtual Finnairia olin jo pitkään ollut erään Euroopan suurimman virtuaalilentoyhtiön Eurostarin palveluksessa. Siellä sain vakanssin Hampurin hubin johtajana ja pääsin ”aitiopaikalta” seuraamaan virtuaalilentoyhtiön johtamista. Vähitellen alkoi kiinnostaa myös ”oman” yhtiön perustaminen ja silloin tietysti Virtual Finnair tuli ajankohtaiseksi. Esitin ideani Sami Purolle, jolla oli myös ollut samantapaisia aikomuksia ja niin lähdettiin yhdessä Pekka Lehtisen kanssa rakentamaan Virtual Finnairia. Alkuvaiheessa loukkasin kuitenkin pahasti oikean käteni eräässä onnettomuudessa ja jouduin jäämään pois yli kuukaudeksi. Sittemmin ajanpuutteen vuoksi jouduin jättäytymään kokonaan tehtävästä.


4. Miten FS harrastuksesi kehittyi tämän jälkeen ja miten päädyit kuitenkin Virtual Finnairin lentäjäksi?

Saatuani käteni jälleen ”lentokuntoon” oli aika kaivaa pölyttyneet peliohjaimet komerosta ja aloittaa jälleen lentäminen. Iloikseni huomasin Virtual Finnairin avanneen ovensa ja pääsin heti ensimmäisenä yhtiön järjestämään koulutukseen. Ja pian olinkin valmis ATR-perämies. Samoihin aikoihin ilmestyi myös FS2000. Uskomaton grafiikka ja realistisuus maksoi kuitenkin väistämättä uuden koneen verran, mutta se oli sen arvoista. Silloin hankin myös ensimmäiset kaupalliset lisäosani, Mad Dogin ja Wilcon Airport 2000-sarjan. Lentäminen oli jokapäiväistä eikä harrastuksille tai tyttöystävälle paljon aikaa riittänyt. ;)


5. Nykyään olet yksi Virtual Finnairin eniten lentäneistä lentäjistä yli 300:lla lentotunnilla. Lentäminen taitaa maistua edelleen?

Kyllä, mutta eri mittasuhteissa. Lennän kuukaudessa ehkä 3-4 lentoa, mutta nekin entistä realistisemmin. Jokaiselle lennolle suoritan perusteellisen briiffauksen, lentolaukku tarkistetaan, sääkartat tutkitaan huolella ja joskus jopa lentäjän paita puetaan ylle. Simulentämisessä onkin hauskaa juuri se, että jokainen voi tehdä siitä juuri niin realistisen kuin haluaa.


6. Olet myös lentänyt Virtual Finnairissa nyt neljällä eri konetyypillä. Mikä niistä on ollut mieluisin ja miksi?

Vaikea kysymys, sillä DC-9 –sarja on aina ollut ehdoton suosikki ja mielelläni lentäisin edelleen ysillä tai ”kasikymppisillä”. Kysymykseen on kuitenkin vastattava A320-sarja, koska siihen löytyy realistisin paneeli ja kone on muutenkin mieluinen, nintendomaisuudestaan huolimatta.


Bongausmatkalla Arlandan lentoasemalla Ruotsissa keväällä 2001. (klikkaa suureksi)
Arlandassa
7. Miten päädyit perustamaan Pilotmediaa?

Itseasiassa kaverin (Ville Mattila) firma toimi aikaisemmin toisella nimellä. Satuimme sitten istumaan samaan pöytään ja miettimään yhteistyötä niin ilmailutuotteiden, simutuotteiden kuin atk-järjestelmien saralla ja niin syntyi Pilotmedia.


8. Minkälaista yrityksen hoitaminen on ollut?

Homma on luonnollisesti vastuullista ja joskin aikaa vievää. Riskejä otettaessa on täytynyt miettiä tarkkaan homman kannattavuutta ja toisaalta aina ei ole voinut edes ennustaa tulevaa. Ilmailutuotteiden myynnin lopettaminen ja keskittyminen erilaisten tietoteknisten järjestelmien kehittämiseen oli kuitenkin ajallisesti helpottava ratkaisu. Ja nythän on aikaa myös simulentäjille tarkoitettujen järjestelmien kehittämiseen esimerkkinä mainittakoon hiljattain avattu Pilotmedia Flight Planner.


9.Minkälainen on oma lentokalustosi?

Tällä hetkellä alla on Pentium III 800, 128MB Geforce-näytönohjaimella varustettuna. Polkimien tehtäviä palvelee CH:n Pro Pedalsit ja tikkuna Logitechin Wingman 3D extreme kaasulla varustettuna.


10. Kerro jokin mielenkiintoinen tosi-ilmailukokemuksesi.

Mielenkiintoisia hetkiä on monia, mutta yksi mieleenpainuva hetki sattui syksyllä 2000. Olin Turku Airin Cessnan kyydissä ja suoritimme maalilentoja Varsinais-Suomen Ilmatorjuntayksikölle. Kaarreltiin Turun yläpuolella, lähinnä Heikkilän kasarmin kohdilla ”tykinruokina”. Onneksi armeijan pojat eivät innostuneet testaamaan oikeasti tähtäämiään tykkejä.


11. Oletko suunnitellut suorittavasi joskus oikean lentolupakirjan?

Ilman muuta, jahka rahoituspuoli on kunnossa. Yksityislentäjän lupakirja olisi tähtäimessä, mutta myös purjelento ja ultrakevyet koneet kiinnostavat.


12. Miten aiot jatkaa harrastustasi simulaattorimaailmassa?

Kuten tähänkin asti, tietotaitoa jatkuvasti kasvattamalla ja lisäohjelmien kehittyessä entistä realistisemmaksi motivaatio harrastukseen luonnollisesti myös kasvaa.


13. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi oman elämäsi osalta?

Valmistuin keväällä ylioppilaaksi, jonka jälkeen hain ja pääsinkin Turkuun merenkulun ammattikorkealinjalle. Tarkoitus olisi valmistua ensin merikapteeniksi, jonka jälkeen suunta ilmoihin on ajankohtainen. Toisin sanoen, tavoite olisi saavuttaa liikennelentäjän lupakirja hinnalla millä hyvänsä.


PL - 07/2002


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5