Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair


McDonnell Douglas MD-11

B757
Suuri ja voimaa huokuva McDonnell Douglas MD-11 on koko sinivalkoisen uransa ajan ollut Finnairin laivaston ylpeydenaihe, lippulaiva kuten yleisesti sanotaan. Koko uransa ajan MD-11 on ollut Finnairin laivastossa se konetyyppi, jota on pidetty kaikkein kunnioitettavimpana ja haasteellisimpana konetyyppinä - konetyyppinä jonka lentäjä voi hyvillä mielin myöntää olleensa nähnyt maailmaa enemmän kuin moni muu. Ympäri maapalloa lentävät MD-11-koneet ovat todellakin jotakin suurta ja mahtavaa eikä niiden suurta mainetta voi pyyhkiä pois. Jokainen MD-11:llä matkustanut tietää sen nostattavan tunteen kun valtaisa massa kohoaa ilmaan kiitotieltä suunnattoman tehon pakottamana desibelien jäädessä kauas taa. MD-11 on todellakin jotakin suurta ja kaunista, jotakin valtaisaa. Finnairin neljä MD-11-konetta ovat esitelleet tätä kauneutta eri puolilla maailmaa jo liki kymmenen vuoden ajan eikä niiden uralle vielä näy loppua. Nämä neljä koneyksilöä tulevat jatkamaan uljaan olomuotonsa esittelyä puhtaan sinivalkoisissa väreissä vielä useiden vuosien ajan eri puolilla maailmaa tervehtien niin Kiinalaisia kuin Yhdysvaltalaisiakin asukkaita samalla tutulla, turvallisella ja yhä edelleen sinivalkoisella hymyllään.Finnairin MD-11-koneet
rekisteri valm./runkono valm. vuosi luovutus pvm.
OH-LGA 48449/455 1990 7.12.1990
OH-LGB 48450/479 1991 7.12.1991
OH-LGC 48512/529 1992 19.2.1993
OH-LGD 48513/564 1994 31.3.1994
DC-10 oli saavuttanut suuren suosion maailmalla, mutta 1980-luvulla konetyypin todettiin olevan jo niin ikääntynyt, että sen tilalle ryhdyttiin suunnittelemaan uutta konetyyppiä. Syntyi McDonnell Douglas MD-11. MD-11 oli jatkokehitelty malli aiemmasta DC-10:stä. Sen perusrunko oli täysin identtinen DC-10:n vastaavan kanssa ja ainoat varsinaiset poikkeukset DC-10:een olivat komposiittimateriaalien käyttö koneen rakentamisessa, aerodynamiikan parannukset sekä pidempi runko. Komposiittimateriaalien avulla koneesta saatiin kevyempi, aerodynamiikkaa ja sen myötä koneen kantamaa parannettiin mm. wingletien avulla ja pidennetyllä rungolla voitiin mukaan ottaa enimmillään jopa 410 matkustajaa. Lisäksi uusi moderni ohjaamo teki koneesta kahden henkilön lennettävän, jolloin kolmas virka ohjaamossa kävi tarpeettomaksi. MD-11 oli siis ainoastaan modernimpi versio DC-10:stä ja tietystä kuvakulmasta katsottuna koneita onkin käytännössä mahdoton erottaa toisistaan.

MD-11-koneen virallinen rakennuspäätös tehtiin joulukuussa 1986 kun Federal Express ilmoitti tilaavansa koneita. Valmistaminen aloitettiin ja ensimmäisen lentonsa konetyyppi suoritti noin kolme vuotta myöhemmin 10.1.1990. Koneen toimitukset saattoivat alkaa ja ensimmäinen konetyypin käyttöön ottanut lentoyhtiö oli Finnair, jonka ensimmäinen MD-11 oli kuitenkin vasta yhdeksäntenä tuotantolinjalta valmistunut. Seuraavat toimitukset suuntautuivat Deltalle ja Federal Expresille. Muutaman viikon sisällä oli tilauksia MD-11-koneelle tullut 340 kappaletta, mikä oli valtaisa määrä ja konetyypille odotettiin loistavaa tulevaisuutta. Ikäviä tietoja alkoi kuitenkin kantautumaan eri puolilta maapalloa. Lukuisat MD-11:ta käyttävät lentoyhtiöt olivat nimittäin huomanneet, että kone ei täyttänytkään sille luvattuja vaatimuksia polttoaineen kulutuksessa ja lentokantamassa. Tämän seurauksena suuri määrä tilauksia peruttiin ja MD-11:n tulevaisuus oli kokenut valtaisan kolauksen. Vaikka McDonnell Douglas korjautti ongelmat ilmaiseksi parantaen koneen aerodynamiikkaa jo valmistuneista koneista, ei tapahtunutta saatu enää korjatuksi. Tilauksia tuli enää muutamia ja MD-11-koneen lopulliseksi tuotantomääräksi jäi noin 200, vaikka tilauksia oli jo tuotannon alkuvaiheessa ollut 340!

Vuonna 1997 Boeing osti McDonnell Duglasin, mutta MD-11:n tuotanto jatkui. Uuden johdon mukaan se täytti loistavasti kuilun rahtimarkkinoilla Boeing 747:n ja pienempien rahtikoneiden välissä. Lupauksista huolimatta Boeingin pääjohtaja Ron Woodard ilmoitti 3.6.1998, että koneen tuotanto tullaan lopettamaan viimeisten tilauksien valmistuessa lisäten lausuntonsa loppuun: "Ymmärrän, että tämä on tuskainen päätös niille, jotka ovat työskennelleet pitkään ja kovasti MD-11:n parissa." MD-11 oli historiaa.

Finnairissa aiemmat laivaston DC-10-laajarunkokoneet alkoivat ikääntymään siinä määrin, että viidelle DC-10-koneelle ryhdyttiin etsimään seuraajaa 1980-luvulla. Vaihtoehtoina oli loppumetreille saakka DC-10:n luonnollinen seuraaja MD-11 sekä Airbusin A340. Neuvottelut Airbusien hankkimisesta etenivät hyvin pitkälle mutta neuvottelujen loppuvaiheessa Airbus muutti sopimusta siten, että Finnair ei sitä hyväksynyt. Näin Finnair päätyi valitsemaan jo tutun McDonnell Douglasin MD-11:n. Finnair tilasi neljä konetta ensimmäisten joukossa ja ensimmäinen koneyksilö OH-LGA saapui Suomeen loppuvuodesta 1990. Kone otettiin käyttöön pian tämän jälkeen ensimmäisenä maailmassa. Seuraavat kaksi konetta luovutettiin Finnairille seuraavina vuosina ja viimeinen eli OH-LGD vuonna 1994. Finnairin MD-11-laivasto käsitti nyt neljä konetta ja ne olivat valmiita palvelemaan matkustajia täydellä teholla.

McDonnell Douglas MD-11 OH-LGB
lukumäärä
4
istuinpaikkoja
312-407
pituus
61,2 m
korkeus
17,6 m
siiven kärkiväli
51,7 m
normaali
matkalentonopeus
Mach 0,87
suurin
matkalentokorkeus
13 100 m
(43 000 ft)
suurin
lentoonlähtöpaino
283 722 kg
suurin paino
ilman polttoainetta
195 045 kg
suurin
hyötykuorma
59 200 kg
suurin
polttoainemäärä
117 000 kg
moottorit
3x CF6-80C2
polttoaineenkulutus
7 500 kg/h
keskimääräinen ikä
(2000)
8 a
 MD-11 ominaisuudet
Suuren kokonsa vuoksi MD-11 on normaalissa käytössä vaativa. Sen vaatima tila asematasoilla on lukuisiin muihin konetyyppeihin verrattuna suuri sen 51,7 metrisen siiven kärkivälin ja 61,2 metrisen pituuden vuoksi. Tämän vuoksi mm. Helsinki-Vantaalla MD-11-koneella ei voida käyttää porttia 33 eikä kotimaan terminaalin edessä olevaa rullauslinja DM:a. Suuri koko ja etenkin suuri massa tekee konetyypistä vaativan myös kiitotien osalta: lähdettäessä lentoon suurimmalla lentoonlähtöpainolla vaaditaan kiitotieltä pituutta hyvinkin runsaasti ja varsinkin toisinaan operoitaessa pienemmiltä kotimaamme kentiltä joudutaan koneen painoa rajoittamaan kiitotien lyhyyden vuoksi. Laskeutumisen kohdalla tilanne ei sen sijaan ole aivan yhtä selkeä: Tyypillisesti MD-11:llä laskeuduttaessa takana on pitkä lento, jonka vuoksi koneen paino on pudonnut merkittävästi lentoonlähtöpainosta. Näin kone on suhteellisen kevyt ja se pysähtyy varsin helposti. Kokonaan toinen tilanne onkin laskeutuminen häiriötilanteessa suurella painolla, jolloin kiitotietä vaaditaan huomattavasti enemmän. Mainittakoon vielä yksi MD-11:n suuren koon aiheuttama ongelma normaalissa operoinnissa: Suuren siipipinta-alan koneille tyypilliseen tapaan myös MD-11 aiheuttaa suuria pyörteitä nousun ja laskun aikana, jotka onkin lennonjohdollisesti otettu huomioon pienempiin koneisiin verrattuna suuremman porrastuksen muodossa.

Finnairin MD-11-koneiden reitistöön kuuluvat kaikki yhtiön kaukoreitit. Kesäkaudella 2000 MD-11 koneiden reittikohteita ovat New York Amerikassa sekä Tokio, Peking, Bangkok ja Singapore Aasiassa. Aiemmin MD-11 koneiden reitteihin kuuluivat myös ympäri vuoden lennettävä Osaka sekä kausittain lennettävät Toronto ja San Fransisco mutta reitit lakkautettiin vuoden 2000 kesäaikataulun myötä. Varsinaisen reittiliikenteen lisäksi MD-11-koneilla lennetään myös lukuisia lomalentoja. Suuren istuinpaikkamääränsä ansiosta koneella kyetään kuljettamaan suuria ihmismääriä vilkkaisiin lomakohteisiin, joihin olisi kysyntää enemmän kuin mitä pienempien koneiden kapasiteetti kykenee tarjoamaan. Lyhyiden lomalentojen kohteita ovat mm. Kanarian saaret sekä lukuisat Välimeren kohteet. Koneilla lennettiin ennen myös pidemmän matkan lomalentoja mm. Miamiin Yhdysvaltoihin, mutta nyttemmin suuri osa kaukomaiden lomalennoista on korvattu Boeing 757 -koneilla ainoan MD-11-koneen kaukolomakohteen ollessa Bangkok. MD-11:llä lennettävien lomalentojen suuren määrän vuoksi Finnair on sisustanut yhden MD-11-koneensa muita suuremmalla istuinpaikkamäärällä erityisesti lomalentojen käyttöön.

MD-11 on toiminut Finnairin laivastossa erinomaisesti koko uransa ajan. Sen suuri koko ja kaunis ulkomuoto on herättänyt kunnioitusta niin matkustajissa kuin lentäjissäkin jo useiden vuosien ajan ja sen yhä moderni tekniikka on mahdollistanut helpon liikennöinnin eri puolille maailmaa. Koneiden kylkeen maalatut muumin ja joulupukin kuvat ovat levittäneet suomalaista kuvaa Aasian perukoista Yhdysvaltojen molemmille rannikoille saakka ja etenkin Japanissa Finnairin maine on tunnettu. Suomalaiset matkustajat ovat matkustaneet MD-11:n siivillä jo yli kymmenen vuoden ajan ja konetyypin ura tulee yhä jatkumaan. MD-11 on ollut Finnairin lippulaiva koko sen sinivalkoisen uransa eikä sen mainetta kukaan tai mikään voi syrjäyttää. MD-11 on Finnairin ylpeys siihen saakka, kunnes kuolema sen erottaa.

PL - 2000


Lisää aiheesta:
  • Boeing
  • Finnair
  • airliners.net - kuvia MD-11:sta  • etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5