Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Toni Matkaselkä - lentäjistä kokenein

Saariselällä


Yksi Virtual Finnairin palveluksessa kauimmin toimineista lentäjistä, vuonna 1985 syntynyt Toni Matkaselkä edustaa virtuaaliyhtiön kokeneinta lentäjistöä huimalla yli 500 lentotunnilla. Tällä määrällä Liminkalainen Toni sijoittuu kaikkein eniten lentäneeksi lentäjäksi Virtual Finnairissa. Edellisen meriitin lisäksi Toni on myös Virtual Finnairin ensimmäinen Boeing 757-lentäjä hänen aloittaessa työskentelyn B757:n ohjaimissa kesäkuussa. Toni on siis saavuttanut jo paljon. Miten lentäjän ura tulee jatkumaan ja miten kaikki on tähän pisteeseen edennyt? Siitä seuraavassa.1. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut ilmailusta ja minkälaista kiinnostus oli alkuaikoina?

Kiinnostukseni ilmailua kohtaan heräsi ensimmäisen lentomatkani aikana. Astuessani koneeseen minulla oli kauhea lentopelko, ja sanoinkin isälleni, että nyt me pudotaan varmasti. Kun pääsimme pilvien yläpuolelle, maisema oli niin lumoava, että kaikki pelot lentämistä kohtaan katosivat sen siliän tien. Vielä kun Helsingissä näki eri värisiä, kokosia ja mallisia koneita, olin aivan myyty ilmailulle. Ilmailuharrastukseni on ollut näihin päiviin asti skannerin kuuntelemista, koneiden kuvaamista ja simulentämistä. Haaveena on, että vielä jonakin päivänä pääsen laajentamaan harrastuksiani oikean ilmailuun.


Toni + lentosimuharrastajan tärkeimmät laitteet. (klikkaa suureksi)
Toni
2. Missä vaiheessa tietokoneet yhdistyivät ilmailukiinnostukseesi ja minkälaista oli alkuaikojen simulaattorilentelysi? Miten kehityit nykypäivän tasolle?

Ensimmäisen simulaattorini, FS98:n sain joululahjaksi sinä vuonna, kun se ilmestyi. Pari ensimmäistä vuotta menikin sitten pelkään opetteluun. Olin laiska lukemaan englanninkielisiä ohjeita, joten kaikki uuden oppiminen tapahtui kokeilemalla. Se olikin hienoa, kun älysi, että kaasua vähentämällä saa helpommin koneen ehjänä alas. Askel askeleelta kehityin ja ostinkin seuraavaksi Flight Unlitimed 2:den, jolla lensin melko paljon. Seuraavat simut olivatkin jo FS2000 ja FS2002. Lisäksi minulla on IL2 Sturmovik.


3. Olet yksi kauimmin Virtual Finnairin palveluksessa olleista lentäjistä. Miten päädyit yhtiön lentäjäksi?

Olen seuraillut FS Nordicin ja FS Finlandin keskustelupalstoja siitä lähtien, kun Mikrobitissä oli juttua simulaattorilentämisestä. Näin sitten jossain jutussa ilmoituksen uudesta Virtual Finnairista ja päätin liittyä porukkaan. No, pääsin ensimmäiseen koulutusryhmään ja valmistuinkin ensimmäisten joukossa.


4. Mitä mieltä olet sen aikaisesta koulutuksesta?

Minusta jo sen aikainen koulutus oli hyvä. Itselle ei tullut kovinkaan paljoa uutta asiaa, sillä peruslentäminen oli jo hallussa, mutta moniin hiukan epävarmoihin asioihin tuli varmistus. Ja erityisesti CPL-osiosta löytyi paljon hyviä ohjeita realistisempaan lentämiseen. Olen sitä mieltä, että jo sen aikainen koulutus olisi ollut hyväksi kelle tahansa niin aloittelijalle kuin konkarillekin.


5. Ilmeisesti lentäminen maistuu vieläkin, sillä olet Virtual Finnairin eniten lentänyt lentäjä?

Kyllähän tuo maistuu. Olen aina pyrkinyt lentämään lentolistani kaikki lennot. Aina tämä ei ole ollut valitettavasti mahdollista, mutta en minä silti montaa lentoa urallani ole jättänyt lentämättä. Lentotunteja kertyi melko paljon Airbussien ansiosta, sillä lähes kaikki lennot suuntautuivat Keski-Euroopaan.


6. Siirryit jokin aika sitten lentämään Boeing 757:aa ensimmäisenä Virtual Finnairissa. Minkälainen kone se on ollut lentää aiempiin verrattuna? Onko lentäminen ollut mukavaa?

Boeing 757 on ollut minun lempikoneeni siitä asti, kun ne ovat olleet Finnairilla. Yksi syy tähän on se, että ne lentävät mielenkiintoisiin kohteisiin. Tästä syystä myös lentäminen on ollut erittäin hauskaa. FFG:n B757:n visuaalimalli on jo ehkä hiukan vanhahtava, mutta sitä konetta on silti erittäin miellyttävä lentää. Minulla on myös PIC767, joten ”oma” B757 on varusteltu huomattavasti paremmin kuin mikään muu lentämäni konetyyppi. Lennot ovat pidentyneet huomattavasti ATR:n aikoihin verrattuna, joten lentoja pitää suunnitella paljon enemmän, mutta silti on hauskaa ollut.


Tonin kotikentän Oulun ei niin jokapäiväistä liikennettä Tonin kuvaamana (HN-408 12.6.2002). (klikkaa suureksi)
Hornet
7. Mikä on ollut tähän saakka mieluisin konetyyppi lentää Virtual Finnairissa?

Jos B757:ää ei lasketa mukaan, hauskin on varmaan ollut DC-9. Sillä sai lentää niin ulkomaille kuin kotimaahan ja pitkiä ja lyhyitä lentoja. Airbussit olivat kanssa mukavia koneita FS2000:lla, mutta kun vaihdoin FS2002:een tuli joitain yhteensopivuus ongelmia. Ja kyllä minä pidin ATR72:stakin. Nyt ehdoton suosikki on kuitenkin B757.


8. Minkälainen oli viimeisin lentosi?

Viimeisin lentämäni lento oli Helsingistä Malagaan. Lento AY2155 lähti Helsingistä aikataulun mukaan kello 17:55 ja oli perillä paikallista aikaa kello 21:30. Pääsin aloittamaan pushbackin 18:01 paperi töiden kestettyä odotettua kauemmin. OFP:n laskema lentoaika Malagaan oli 4 tuntia ja 14 minuuttia. Lentoonlähtö tapahtui kello 18:12. Lentosää oli kaunis niin Malagassa Helsingissä kuin matkan varrellakin. Keski-Euroopan taivailla oli mukavasti AI-liikennettä, joten aika kului mukavasti radioliikennettä kuunnellessa. Malagassa ei ollut ruuhkaa, joten pääsin laskuun suoraan. Laskuaika oli 21:19 paikallista aikaa. Parkkeerasin koneen kellon ollessa 21:22, joten myötätuulen turvin sain vaihdettua kuuden minuutin myöhästymisen 8 minuutin etuaikaan. Nyt olisi vielä paluulento Helsinkiin edessä.


9. Minkälainen on ollut mieleenpainuvin lentosi Virtual Finnairissa?

Se oli varmaan tässä viime kuussa lennetty Atlantin ylitys Torontoon. Se oli jo semmonen maratonlento, että se jäi oikein hyvin mieleen. Tämä oli toinen lentoni Amerikan mantereelle ja täytyy sanoa, että kyllä oli hieno tunne päästä lähestymään kenttää pitkän lennon jälkeen. Lähestymisen otti jotenkin paljon tarkemmin, kun tiesi tehneensä sen eteen pitkään ja hartaasti töitä. Ja vaikka tämä lento olikin pitkä ja uuvuttava, se ei missään nimessä ollut tylsä. Suosittelen kaikille Atlantin taa lentämistä, mikäli ei sitä ennen ole tehnyt.


10. Minkälainen on oma lentokalustosi?

Oma lentokalusto on hiukan jälkeen jäänyt. Prosessorina AMD700 Duron, muistia on 192 Mt ja näytönohjain on VOODOO3 16Mt. Uutta konetta en varmaan silti hanki ennen omaan huusholliin muuttamista. Ohjaimina minulla on CH:n pedaalit ja Flight Sim Yoke.


11. Kerro jokin mielenkiintoinen tosi-ilmailukokemuksesi.

Minulle ei ole sattunut mitään päätä huimaavaa juttua ilmailun saralla. En ole edes päässyt kertaakaan minkään pienkoneen kyytiin, mikä harmittaa minua suunnattomasti. Minun kannalta mielenkiintoisimmat hetket ovat kuitenkin olleet ne kerrat, kun pääsin vielä lentokoneen ohjaamoon lennon aikana. Olen ollut MD-80:n ja DC-9:n ohjaamoissa laskun aikana. Niitä hetkiä en varmaan unohda koskaan. Lisäksi olen päässyt käymään muutaman kerran Oulun lennonjohdossa. Vierailut ohjaamoissa ja lennonjohdossa olivat kyllä erittäin opettavaisia ja hauskoja hetkiä. Sääli, ettei ne ole enää yleensä mahdollisia.


12. Oletko suunnitellut suorittavasi joskus oikean lentolupakirjan?

Kyllä varmasti lennän heti, kun kukkaro lihoo tarpeeksi. Se on sen verran äveriästä touhua tuo lentäminen, ettei opiskelijalla ole ihan heti lupakirjarahoja koossa. Kun ei ole edes ainut lapsi perheessä, vanhemmiltakaan ei saa avustuksia.


13. Miten aiot jatkaa harrastustasi simulaattorimaailmassa?

Jatkan lentäjänä VF:ssä niin kauan kuin homma tuntuu hauskalta ja aikaa riittää. Simulaattoreilla lentämistä en varmaan lopeta koskaan. Se on sen verran rentouttavaa hommaa.


14. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi oman elämäsi osalta?

Heti ilmailukärpäsen puraistua minulle on ollut selvää, että tulevaisuudessa ammattini löytyy ilmailualalta. Minulla oli pitkään haaveena, että minusta tulisi lennonjohtaja, mutta mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän vaihtoehtojakin on tullut mieleen. Tällä hetkellä olen tykästynyt eniten stuertin työhön. Olen ollut töissä Limingan Shell-huoltoasemalla ja siellä olen huomannut nauttivani asiakaspalvelutyöstä. Mikä olisikaan siis hauskempaa kuin yhdistää rakas harrastus ja työtehtävä josta pitää! En minä kuitenkaan hanttiinkaan pistäisi mikäli pääsisin lentäjäksi tai lennonjohtajaksi.


PL - 09/2002


etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5