Virtual Finnair Virtual Finnair Virtual Finnair

1.     Lassi Tolvanen - ilmailuvalokuvauksen asiantuntija

Lassi Tolvanen
39-vuotias Lassi Tolvanen on yksi suomalaisen ilmailumaailman uranuurtajista. Hän on Suomen ensimmäinen ja ainoa ilmailuvalokuvauksen ammattilainen. Alun perin Kuopiosta kotoisin oleva Lassi aloitti ilmailuharrastuksensa niin monien tapaan jo nuorena poikana ja oppi valokuvaamisen ja ilmailutietouden kantapään kautta päätyen nykypäivän tilanteeseen. Nykyään Lassin kuvat ovatkin tunnettuja niin Ilmailu-lehdessä kuin muissakin julkaisuissa, ja miehen kätten jälki puhuu puolestaan. Seuraavassa Lassi Tolvasen vaiheita nuoresta ilmailusta kiinnostuneesta pojasta nykypäivän raudanlujaan ammattilaiseen.


1. Koska kiinnostuit ilmailusta ja millä tavalla alkuaikojen kiinnostus ilmeni?

Ilmailuinnostukseni alkoi Apollo –kuulennoista ja lapsuuden kotikaupungista Kuopiosta, jossa katselin MiG-21F, Safir ja Fouga –koneiden lentelyä Savon taivailla.


2. Millä tavalla kiinnostuit valokuvaamisesta ja koska ryhdyit kuvaamaan ilmailua?

Lassin valokuvausharrastuksen alkuaikoja. Kaunis Finnairin Convair. (klikkaa suureksi)
Convair
Olin ensin kova spotteri ja kävin pari kertaa nuoruusvuosinani Sveitsissä Zurihin kentällä katselemassa koneita. Niiltä ajoilta on muistikuvat mm. TAE:n DC-8-32:sta ja Transeuropan Caravelle-koneista. Hesassa vierailin myös aika usein ja muistan niiltä ajoilta mm. Finnairin Convairit, tumppi-ysit, Caravellet ja DC-8-koneet. Niihin aikoihin näin kun kaverit kuvasivat koneita, jolloin ajattelin että se saattaisi olla hyvä harrastus. Ei kun kamerakauppaan, ja Praktica kainaloon, ja filmiä sisään. Nopeasti Rissalan kentälle ja tositoimiin: ensimmäinen kone, jonka kuvasin oli Kar Airin DC-3. Vuosi oli 1978 ja olin silloin 15 vee.


3. Millainen on kehityskulkusi valokuvaajana alkuajoista nykypäivän tasolle?

Alussa kuvasin koneita vain sivulta, myötävaloon ja ilman ihmisiä/rojuja. Nyt käytän kaikki mahdolliset keinot tarpeen vaatiessa. Oppia on tullut matkan varrella tietysti kuvaamalla, muiden kuvia katsellessa, koulutuksesta valokuvaajan ammattitutkintoon ja yrityksen ja erehdyksen kautta. Aina olen oppinut uutta, ja se on ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Haasteelliseksi kuvaamisen tekee se, että pyrin sellaisiin tilanteisiin, jossa taitoni on äärirajoilla. Silloin tuloksista tulee parhaita. Kuvia on myös osattava myydä, jos niillä aikoo elää. Olen vuosien varrella solminut kontaktit miltei kaikkiin Suomen sanomalehtiin ja kuvatoimistoihin. Tärkeimmät suhteet olen kuitenkin luonut kuvillani eri ilmailualan ihmisiin eri puolilla maapalloa. Se on mahdollistanut monta hauskaa projektia ja kuvaustapahtumaa.


4. Minkälaisia elämyksiä saa valokuvatessa lentokoneita ja ilmailua?

Kuvaamassa Patrouille Suissea Sveitsissä. Kuva puhunee puolestaan. (klikkaa suureksi)
Patrouille Suisse
Koska koneet edustavat funktionalismia parhaimmillaan, on niiden kuvaaminen kiitollista puuhaa visuaalisesti. Parhaimmillaan koneet ovat ilmassa, mutta myös maassa niistä saa varsin vauhdikkaita ja taiteellisiakin otoksia. Minulle parasta lentokonevalokuvauksessa on se hiki, joka valuu sotilaslentokoneen tuottamien G-voimien ansiosta lentohaalarini sisällä ahtaassa ohjaamossa kuvatessa hävittäjiä.


5. Mitkä ovat upeimpia kokemuksiasi valokuvaajana?

Kun jonkun tärkeän kuvauskeikan jälkeen pääsee katsomaan kuvia, joita on ottanut, ja on tyytyväinen tulokseen.


6. Mitä sanoisit aloittelevalle ilmailuvalokuvaajalle opiksi?

Opetelkaa ensin peruskuvaaminen (valon, kameran ja filmien hallinta). Sitten kun nämä asiat ovat hanskassa, niin kuvauksesta saa paljon enemmän irti, ja pystyy kuvaamaan monipuolisemmin.


Lassin kuvat erottuvat keskivertoharrastajan kuvista edukseen. Kuvassa Aeron ATR. (klikkaa suureksi)
Aero
7. Mikä on suhtautumisesi digitaalivalokuvaukseen?

Odottelen juuri kieli vyön alla Nikon D100 runkoa. Se helpottaa minun työtäni lehtivalokuvaajana, mutta kestää varmasti tovin ennen kuin otan sen hävittäjään keikalle mukaan.(tai ei koskaan) Kodachrome 25/64 forever!


8. Minkä verran kuvaat nykyään harrastuksena verrattuna työkuvauksiin?

Kun kuvaan koneita, on aina €-merkki silmissä...noh, leikki leikkinä, mutta aina kun kuvaan, niin ajattelen myös kuvien kaupallista käyttöä.


9. Omistat itse myös PPL-lupakirjan. Miten päädyit itse lentämään?

Myös pienemmät koneet ovat kuvaamisen arvoisia kuten tämä kuva osoittaa. (klikkaa suureksi)
OH-WAA
Ajattelin, että mulla on yksi elämä. Käytän sen elämiseen. Lentäminen on elämää parhaimmillaan. Jos jostakin hemmosta joku muu asia on hienompaa, niin se saa tehdä mitä se haluaa. Minä lennän aina kun voin. Luulen että lähes kaikki ilmailuihmiset ajattelevat näin.


10. Mitkä ovat upeimpia kokemuksiasi harrastelentäjänä?

Kerran lensin juhannusaattona keskellä yötä yksin C152-koneella pitkin Etelä-Suomea. Ei voi sanoin kuvata tunnetta!


11. Kävit vuoden 2001 lentonäytöksessä lentämässä FS Nordicin ja Virtual Finnairin osastolla Flight Simulatorilla, ja se vaikutti sujuvan hyvin. Minkä verran lennät simulaattoreilla nykyään?

Ammattimaisessa valokuvauksessa voi päästä kokemaan myös uskomattomia elämyksiä. Lassi nousemassa Patrouille Suissen F-5-konesta kuvauslennon jälkeen Sveitsissä. Leveä hymy kertoo tunnelmat... (klikkaa suureksi)
Lassi
Aina kun on mahdollista. Puron Samilta saan tulevaisuudessa apua projektiini aloittaa lentely myös verkossa. Minusta FS-lentäminen on tosi mukavaa ja haastavaa. Tietysti hauskinta on räimiä häätäjillä pitkin pintoja, mutta sujuu se mallikkaasti myös A320-koneella legi EFHK-LSZH:kin.


12. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Päästä kuvaamaan koneita päätoimisesti.


PL - 11/2002


Lisää aiheesta:
  • Lassi Tolvasen sivut
  • Katso lisää Lassin kuvia Patrouille Suissen lennolta Ilmailusta 11/2002.  • etusivu - 1 - 2 - 3 - 4 - 5